Puheenaihe

Huumeiden piikitykseen ehdotetaan turvallisia tiloja – Kelan vessoista tuli varoittava esimerkki

HUUMEET Huumeiden käyttäjille esitetään omien tilojen perustamista Helsinkiin.

Huumeiden käyttäjille halutaan omia tiloja, jotta esimerkiksi Kelan asiakasvessoja voidaan käyttää siihen, mihin ne on tarkoitettukin.

Sanna Jompero

Kaupunginvaltuutettu ja neurologian erikoislääkäri Kati Juva (vihr.) toivoo maaliskuussa jättämässään valtuustoaloitteessa huumeiden käyttäjille turvallisia käyttötiloja.

Syy aloitteen jättämiselle on Juvan mukaan se, että suonensisäisten huumeiden käyttö aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia huumeiden käyttäjille. Terveysriskit lisääntyvät merkittävästi muun muassa likaisista neuloista. Piikitystilat ovat lisäksi epähygieenisiä, pimeitä ja kylmiä, Juva perustelee aloitettaan.

Juva on huolissaan siitä, että piikittämisen sosiaaliset riskit liittyvät rikollisuuteen ja mahdolliseen häiriökäyttäytymiseen.

Valtuutettu mainitsi blogissaan Malmin Kelan wc-tilat, joista Helsingin Uutiset kertoi ensi kerran viime vuoden helmikuussa.

Malmilla vessat on aika ajoin jouduttu sulkemaan epäasiallisesta käytöstä syntyneistä ongelmista.

Tämän vuoden helmikuussa (HU 10.2.) vessojen käyttöä jouduttiin jälleen rajoittamaan. Kelan wc-tiloissa Malmilla on joskus jopa useampi henkilö käynyt piikittämässä peräjälkeen.

Käytetyt piikit ovat olleet turvallisuusriski asiakkaille, henkilökunnalle ja siistijälle.

Huumeiden käyttäjien käytös on muuttunut piikityksen jälkeen uhkaavaksi ja räyhääväksi, kertoi pääkaupunkiseudun asiakkuusyksikön päällikkö Matti Kujala helmikuussa.

Malmin Kelan asiakkaita on kehotettu käyttämään vieressä sijaitsevan kauppakeskus Malmin Novan vessoja.

Huumeiden käyttäjät tarvitsevat Juvan mukaan matalan kynnyksen palveluita. Helsingin neulanvaihtopisteet ovat tästä hyvä esimerkki.

Juva kertoo aloitteessaan Euroopan suurkaupungeissa avoimista klinikoista saaduista hyvistä kokemuksista. Käyttäjät voivat terveydenhuoltohenkilökunnan valvonnassa piikittää aineitaan puhtailla välineillä. Likaisten välineiden ja piikitystilojen aiheuttamia infektioriskejä on näin pystytty vähentämään.

Aloitteen on allekirjoittanut yhteensä 21 valtuutettua. Aloitteessa toivotaan, että kaupunki selvittää mahdollisuutta avata avoimia ja valvottuja huumeiden käyttöön tarkoitettuja tiloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu