Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Espoolainen Tiina sai työtä ja sitten ikävän yllätyksen te-toimistosta – "Rankaistaanko minua siitä, että menen palkkatyöhön?"

Työkokeilusta luopuvaa ja määräaikaiseen osa-aikatyöhön siirtyvää naista uhkaakin karenssi.

Espoolaisnainen järkyttyi, kun TE-toimisto pisti hänet työkokeilusta osa-aikatyöhön siirtymisen vuoksi karenssiharkintaan.

Johanna Erjonsalo

– Ymmärrän, että jos kieltäytyy palkkatyöstä, silloin määrätään karenssi. Mutta minä päinvastoin olen itse etsinyt ja saanut osa-aikaista palkkatyötä. Rankaistaanko minua nyt siitä, että luovun työkokeilupaikasta ja siirryn palkkatyöhön?

Tätä kummastelee espoolainen 49-vuotias Tiina. Hän päätti luopua palkattomasta työkokeilupaikastaan kaupassa päästyään toukokuussa alkavaan 1–2 kuukautta kestävään määräaikaiseen osa-aikatyöhön.

Järkytyksen Tiina koki kuultuaan, että TE-toimisto uhkaa häntä karenssilla. Se tarkoittaisi, että hän menettäisi tähän asti saamansa sovitellun päivärahan ja jäisi pelkän osa-aikatyön palkan varaan.

Miehensä kanssa kahden asuva Tiina sairastui rintasyöpään viime syksynä. Hän on toipunut, mutta ei jaksanut heti palata keikkatyöhönsä hoiva-alan yrityksessä.

– Siksi menin tammikuussa kauppaan palkattomaan työkokeiluun, mutta lisäksi olen tehnyt hoivayrityksessä avustajan keikkatöitä voimieni mukaan muutamia tunteja viikossa.

Nyt talvella samainen hoivayritys tarjosi 1–2 kuukautta kestävää määräaikaista ja osa-aikaista avustajan työtä. Työaika on kahdeksan tuntia kahtena päivänä viikossa.

– Päätin ottaa työn vastaan. Työkokeilusta luovun vapusta lukien.

Uudenmaan TE-toimiston Espoon toimipaikan palvelupäällikkö Tuula Nevalainen kommentoi asiaa vain yleisellä tasolla. Hän korostaa, että tämänkaltaiset tapaukset eivät liity millään tavalla paljon puhuttuun aktiivimalliin.

Nevalaisen mukaan työllistymistä edistävien palveluiden kieltäytymistä tai keskeyttämistä koskevat pelisäännöt määrittelee työttömyysturvalaki.

– Jos henkilö aloittaa kokopäivätyön, palvelu keskeytyy ja työnhaku päättyy eli asia on selvä. Muutoin asiakkaalle on tehtävä kirjallinen kuuleminen siitä, miksi palvelu, esimerkiksi työkokeilu, on keskeytynyt.

Käytäntö perustuu työttömyysturvalainsäädäntöön.

– Karenssi ei ole mikään automaatio, vaan harkinta tehdään TE-toimistossa asiakkaan selvityksen perusteella työttömyysturvalain säädösten mukaan.

Nevalainen tähdentää, että TE-toimiston kaikki virkailijat eivät voi sanktiota asettaa.

– Jos tällainen sanktion uhka on, TE-toimiston työttömyysturvayksikkö käsittelee asian hakijan selvityksen perusteella ja antaa lausunnon maksajalle.

Jos karenssi tulee, sen pituus on 60 päivää, minkä jälkeen työttömyysturvaoikeus palaa.

Nevalainen korostaa, että palkkatyöhön siirtyminen on ensisijainen tähtäin ja tästä syystä pääsääntöisesti palvelun keskeyttämisestä ei karenssia aseteta.

– Asia on kuitenkin selvitettävä muun muassa osa-aikatyön keston ja laajuuden suhteen. Lisäksi tutkitaan mahdollinen väliaika palvelun keskeytymisestä työn aloittamiseen.

Lisäksi taustalla saattaa olla myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat työttömyysturvaoikeuteen.

Työkokeilu

Työkokeilussa henkilö voi selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille.

Työkokeilu voidaan järjestää esimerkiksi jos:

Henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus tai hän suunnittelee alan tai ammatin vaihtoa.

Henkilö pohtii yrittäjyyttä.

Henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta, ja työkokeilulla selvitetään hänen osaamisensa sekä minkälaista tukea hän tarvitsee päästäkseen takaisin työhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu