Puheenaihe

Poliisi: MV-lehden perustaja Ilja Janitskin tuotiin yöllä Suomeen – epäillään törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Rikostarkastajan mukaan Janitskinin kuulustelut aloitetaan mahdollisimman pian. 

Ilja Janitskin

Kuvakaappaus Ilja Janitskinin Facebook-videosta

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin tuotiin viime yönä Andorrasta Suomeen, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan. Janitskin on tällä hetkellä poliisivankilassa Helsingissä ja Helsingin käräjäoikeus päättää hänen vankeutensa jatkamisesta ensi viikolla.

Janitskinia epäillään muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, salassapitorikoksista, rahankeräysrikoksista sekä rahapelirikoksista.

– Esitutkinta on loppuvaiheessa, mutta edelleen kesken. Hieman ennen Janitskinin luovuttamista Suomeen poliisille selvisi, että anonymiteetin turvin toimineita henkilöitä on syytä epäillä osin samoista ja muista samaan rikoskokonaisuuteen liittyvistä rikoksista. Tämä saattaa vaikuttaa esitutkinnan kestoon, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Saaristolan mukaan Janitskinin kuulustelut aloitetaan mahdollisimman pian. Muiden epäiltyjen kuulustelut on jo suoritettu. Myös he ovat toimineet aiemmin eri tehtävissä MV-lehdessä, mutta ovat toimineet koko ajan nimimerkkien suojissa.

– Sen enempää emme voi tässä vaiheessa heistä kertoa, sanoo Saaristola.

Janitskin perusti MV-lehden vuonna 2014. Sen lukijamäärät nousivat nopeasti vuonna 2015, kun Suomeen alkoi saapua runsaasti turvapaikanhakijoita.

Tammikuussa Janitskin ilmoitti jättäneensä MV-lehden lopullisesti. Helmikuussa Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa Janitskin kertoi saaneensa tarpeekseen MV-lehden ympärille kehittyneestä maahanmuuttovastaisesta porukasta.

– Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä. Asioita ei osata hoitaa, on hirveitä ristiriitoja, mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä. Kaikki valittaa sitä ja tätä toisistaan. En halua enää kuulua tähän rinkiin, kertoi Janitskin HS:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu