Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Kuusi suurkaupunkia tiukkoina: "Sote-uudistus vaikeuttaa taloutta erittäin vakavasti"

Kuuden suurkaupungin johtajat suhtautuvat kriittisesti sote- ja maakuntauudistuksen tuloon. Etenkin suurkaupunkien talouteen uudistuksella on suuria vaikutuksia.

Tiina Örn / arkisto

Suomen kuuden suurimman kaupungin johtajat ovat ottaneet tiukasti kantaa hallituksen suunnittelemasta sote- ja maakuntauudistuksesta.

Helsingin ja Tampereen pormestarit sekä Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat edellyttävät yhteisessä kannanotossaan, että sote- ja maakuntauudistuksen tosiasialliset vaikutukset kaupunkien toimintaedellytyksiin huomioidaan ennen sitä koskevaa päätöksentekoa.

– Lainsäädännön tulisi vastata paremmin eri alueiden haasteisiin yhtenäisen hallintomallin sijaan. Suurten kaupunkien rooli uudistuksessa tulisi olla selkeä. Samalla tulee varmistaa, että uudistus toteuttaa sille asetetut alkuperäiset tavoitteet, pormestarit ja kaupunginjohtajat vaativat.

Sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisvaikutuksia maan kasvaviin alueisiin ei kaupunginjohtajien mukaan ole arvioitu.

– On ilmeistä, että uudistuksella on erittäin vakavia ja laajakantoisia vaikutuksia erityisesti kasvavien kaupunkien ja alueiden talouteen. Investointitarve säilyy kasvavissa kaupungeissa ennallaan ja pidemmällä aikavälillä jopa kasvaa.

Uudistukseen sisältyvä merkittävä verotulojen siirto kunnilta valtiolle merkitsee suurten kaupunkien mukaan sitä, että kasvavan kaupungin investoinnit on jatkossa rahoitettava alle puolella nykyisistä verotuloista ja verotulojen kasvusta.

– Myöskään maakunnilla ei olisi investointeihin osallistumiseen taloudellisia mahdollisuuksia tai toiminnallista mandaattia.

Kannanottoon osallistuivat pormestarit Jan Vapaavuori (Helsinki) ja Lauri Lyly (Tampere) sekä kaupunginjohtajat Jukka Mäkelä (Espoo), Ritva Viljanen (Vantaa), Päivi Laajala (Oulu) ja Minna Arve (Turku).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu