Puheenaihe

Konepaja-adressi kerää nimiä hurjaa vauhtia – VR:ää vaaditaan hoitamaan neuvottelut loppuun Bruce Oreckin kanssa

Konepajan Brunon Jakke Nikkarinen vastusti aikoinaan Bauhausin myymälää alueelle. Sen sijaan hän luotti siihen, että Bruce Oreckin konseptilla alueesta tulee kaupunkilaisia ja turisteja kiinnostava tapahtumakeidas ja kulttuurin areena. Nyt alueen kohtalo on epäselvä.

Johanna Erjonsalo / arkisto

Keskustelu Vallilan Konepaja-alueen kohtalosta käy kuumana.

"Konepajan tulevaisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta" -nimellä perustettu adressi on keskiviikon aikana kerännyt jo yli 1 500 nimeä.

– Vaadimme VR:tä noudattamaan oikeudenmukaisen ja terveen liiketoiminnan periaatteita ja saattamaan kauppaneuvottelut päätökseen Bruce Oreckin kanssa jo sovittujen ehtojen pohjalta. Vasta tämän jälkeen voidaan käynnistää neuvottelut uuden ostajaehdokkaan kanssa, allekirjoittajat vaativat.

Adressi perustettiin, kun Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs, Suomeen jäänyt Bruce Oreck kertoi keskiviikkoaamuna Facebookissa pettyneensä Konepajan omistavan VR:n toimintaan.

Oreckin mukaan hän oli halukas ostamaan Vallilan Konepajan päärakennukset ja käyttänyt paljon aikaa sekä vaivaa The Train Factory -nimellä kulkevaan hankkeeseen.

Kaupan hieronta oli Oreckin mukaan VR:n ehdottamalla summalla edennyt jo pitkälle, kun VR äkkiä ilmoitti löytäneensä toisen ostajan ja kehotti Oreckia tarjoamaan uutta hintaa.

VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen vahvisti aiemmin HU:lle, että Konepajalle on ilmaantunut uusi kilpaileva ostaja. Tuomisen mukaan VR ei ole kuitenkaan saanut Oreckilta kirjallista tarjousta kiinteistöstä, joten asia on kesken.

Nyt käydäänkin keskustelua siitä, onko mahdollinen suullinen sopimus velvoittava. Keskusteluissa sosiaalisessa mediassa on näkynyt myös kommentteja siitä, ettei valtionyhtiön pidäkään myydä omaisuuttaan muuhun kuin parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Adressin taustalla oleva Konepaja-liike muistuttaa, että Oreck on ollut alusta asti valmis ottamaan asukkaat ja kaupunkilaiset mukaan konseptin suunnitteluun ja on muutenkin ollut avoin ja yhteistyöhaluinen.

– Nyt VR on myymässä Konepajan keskeisiä rakennuksia tuntemattomalle ostajalle, jonka suunnitelmista ei tiedetä mitään, adressissa ihmetellään.

Bruce Oreck julkaisi vastikään jo uuden Facebook-päivityksen. Oreckin mukaan jotkut kommentit syntyneessä keskustelussa ovat olleet liian kovia ja hän toivoo, että suomalaiset ovat edelleen ylpeitä maastaan. Oreck kertoo myös kannustavansa edelleen ulkomaalaisten yritysten ja pääomien tuloa ja sijoituksia Suomeen, kävi VR:n kanssa sitten mitä tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

VR:n Konepajan myynnissä yllätyskäänne – Bruce Oreck pettyi: "Olen käyttänyt satoja tuhansia omia rahojani"18.4.2018 08.53
”Konepajasta tulee ihan huikea” – Bruce Oreckin ostoaikeet innostavat Vallilassa15.11.2017 06.15
USA:n ex-suurlähettiläs Oreck haluaa ostaa Vallilan Konepajan – naapurusto kutsuttu mukaan7.11.2017 11.00
Bauhausin Vallilan-valloitukseen tuli tuumaustauko20.12.2016 20.05
Vallilan makasiinit saavat taas kuhinaa – ”Helsingin isoin kirppis”28.5.2015 19.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu