Puheenaihe

HS: Harkimo ja Jungner haluavat uuden poliittisen liikkeen – Pelko heräsi kokoomuksessa: "Onkohan politiikka oikea laji kummallekaan"

Hjallis Harkimo.

Jouni Lampinen

Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo ja Sdp:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä Suomeen.

Liike edustaisi markkinaliberaalia linjaa ja saattaisi viedä äänestäjiä etenkin kokoomukselta.

Asiasta kertoneen Helsingin Sanomien mukaan liike haluaa uudistaa tapoja, joilla ihmiset pääsevät vaikuttamaan politiikan suuntaan. Liike asettaa mahdollisesti ehdokkaita eduskuntavaaleissa vuoden kuluttua.

Harkimon ja Jungerin veto herättää huolta ja arvostelua etenkin kokoomuksessa, jossa pelätään kannatuslaskua. Kokoomuksen kansanedustaja Lenita Toivakka reagoi uutiseen happamasti Twitterissä.

– Onkohan politiikka oikea laji näistä kummallekaan, kokoomuksen ex-ministeri Toivakka twiittasi.

Muitakin vaikuttajia on kenties tulossa Harkimon ja Jungnerin hankkeeseen mukaan. Tosin HS:n tavoittamat hankkeen yhteydessä mainitut henkilöt kiistävät olevansa mukana siinä.

Esimerkiksi turkulainen kiinteistönvälittäjä ja paikallispoliitikko Jethro Rostedt (kok) ei kommentoi HS:lle asiaa, vaikka yhden lähteen mukaan hän olisi lähdössä liikkeeseen.

Kokoomuksen markkinaliberaaliin siipeen kuuluva kansanedustaja Juhana Vartiainen kommentoi torstaina Twitterissä, ettei Jungnerin ja Harkimon liike kiinnosta häntä.

Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Jungner kiistää HS:lle olevansa perustamassa puoluetta. Poliittisen liikkeen perustamista hän ei kiistä. Hänen mukaansa nykyiset puolueet ja poliittinen kulttuuri kaipaavat ravistelua.

– Mä yritän saada tähän päätöksenteon ympärillä olevaan vuorovaikutukseen uutta potkua, Jungner sanoo.

Jungner sanoo, että hän yrittää innostaa suomalaista yhteiskuntaa uudistamaan päätöksenteon siten, että kaikkien suomalaisten asiantuntemus olisi käytettävissä.

Hän myös jättäisi "yritystukityöryhmä-tyyppiset hassut näytelmät" historiaan viitaten yritystukien uudistamista ja karsimista yrittäneeseen työryhmään, jonka työ kaatui erimielisyyksiin.

Harkimo on arvostellut hallituksen sote- ja maakuntauudistusta, josta äänestetään eduskunnassa kesäkuun alussa. Hallituksella on vain niukka enemmistö täysistunnossa.

HS:n tietojen mukaan kokoomuksen johdossa vallitsee syvä huoli hankkeesta. Uudistuksia arvostellut kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) ei omien sanojensa mukaan ole tietoinen uudesta liikkeestä.

Mikael Jungrer kommentoi asiaa myös MTV:n Pöllöraadissa torstaina. Katso video alta.

– Suomi ei tarvitse enää yhdeksättätoista (uutta) puoluetta, mutta uusia ideoita Suomi kyllä tarvitsee, Jugner kommentoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu