Puheenaihe

Vuoden pakolaisnainen on vantaalainen Sirwa Farik – mies murhattiin Irakissa, pakeni 18 vuotta sitten Suomeen

Vantaalla asuva Sirwa Farik on valittu Vuoden pakolaisnaiseksi. Hän saapui Suomeen kiintiöpakolaisena 18 vuotta sitten.

Ilmari Fabritius

Suomen Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaiseksi vantaalaisen projektityöntekijä Sirwa Farikin, 45, ja Vuoden pakolaismieheksi Kaarinassa asuvan lähihoitajaopiskelija Ahmad Hosseinin, 19. Nimitykset julkistettiin eilen Helsingissä. 

– Maahanmuuttajien onnistunut kotoutuminen on elintärkeää sekä yhteiskunnalle että maahan muuttaneille itselleen. Haluan olla oman tarinani kautta kannustamassa sellaisia maahanmuuttajia, jotka pitävät kotoutumista toivottoman vaikeana, Sirwa Farik sanoo. 

Farik tuli Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 2000. Hän on kotoisin Irakista, mutta joutui pakenemaan maasta sen jälkeen, kun hänen miehensä murhattiin ja pakolaisten sekä naisten oikeuksia puolustavissa järjestöissä toiminut Farik joutui itsekin vaaraan.

Nykyisin Farik työskentelee Irakin naisten yhdistyksen hankkeessa, joka tukee maahanmuuttajanaisten kotoutumista, sekä osa-aikaisena perhetyöntekijänä. Hän on tehnyt aktiivisesti vapaaehtoistyötä ja muun muassa vetänyt vertaisryhmiä maahanmuuttajanaisille. 

Sirwa Farik pitää tärkeänä, että Suomeen saapumisen yhteydessä pakolaisille kerrotaan paitsi käytännön asioista, myös tasa-arvosta ja naisten oikeuksista.

– Monet maahanmuuttajanaiset voivat olla asuneet kymmenen vuotta Euroopassa, mutta elävät edelleen kuin Irakissa, jossa heillä ei ole vaikutusmahdollisuuksia omaan elämäänsä.

Vuoden pakolaismies Ahmad Hosseini opiskelee lähihoitajaksi Turun ammatti-instituutissa. Hän tuli Suomeen turvapaikanhakijana Afganistanista syksyllä 2015. Hosseini toimii aktiivina oikeudenmukaista turvapaikkapolitiikkaa ajavassa We see you -ryhmässä ja on ollut järjestämässä rasismin vastaista toimintaa Turussa. 

Hosseini on itsekin kohdannut ennakkoluuloja taustansa vuoksi. Hän uskoo, että paras tapa purkaa vihamielistä käytöstä on keskustelu.

– Jos ihmiset leimataan rasisteiksi, seuraa syyttelyn kierre. Ei sellaisesta ole mitään hyötyä, Hosseini muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu