Paikalliset

”Nuorisojengeillä on jo hallussaan aseita”

Nuorisotyöntekijöiden mukaan katunuorisotyöstä on lyhytnäköistä leikata. Se johtaa vain häiriöiden lisääntymiseen.

Maria Kokljuschkin

Katkeria ja vihaisia monikymmenpäisiä nuorisojengejä, jotka eivät kaihda rikoksia ja joilla on hallussaan ampuma-aseita.

Kyse ei ole halvasta Hollywood-elokuvasta, vaan tuhansien nuorten elämästä Helsingin ja pääkaupunkiseudun lähiöissä – ainakin mikäli nuorisotyöntekijä ja jengiasiantuntija Kaj Bärlundia on uskominen.

– Lähiöistä ja niiden syrjäytyneistä, pahoinvoivista nuorista ei ole kiinnostunut kukaan. Jengiytyminen kiistetään. Loputkin määrärahat leikataan jengi- ja katutyöstä, mikä vie Suomea vauhdilla Ruotsin suuntaan, Bärlund sanoo.

Hän viittaa nuorisomellakoihin, tuhopolttoihin ja väkivaltaisiin kahnauksiin poliisin kanssa Malmön, Göteborgin ja Tukholman lähiöissä.

– Suomessa päättäjät kieltäytyvät uskomasta, että eriarvoisuuden ja köyhyyden kasvaminen johtaa väistämättä syrjäytymiseen ja jengiytymiseen. Tie ongelmanuoresta ammattirikolliseksi tai moottoripyöräjengiläiseksi on usein lyhyt.

– Kyse ei ole vain Kontulasta ja Koivukylästä ja muista perinteisesti ongelmallisiksi koetuista lähiöistä. Pallo kasvaa myös Vuosaaressa ja Malmilla. Ei ole lähiötä, jossa ei kipinöisi.

Bärlund on toiminut viimeiset kahdeksan vuotta nuorisotyöntekijänä ja jengikoordinaattorina Helsingissä ja Vantaalla.

Hän otti juuri lopputilin Vantaalta protestina nuorisotyön ”vetäytymiselle neljän seinän sisälle”.

– On naurettavaa, miten pääkaupunkiseudun katunuorisotyö on vedetty minimiin. Ei jengiläinen mene nuorisotaloon.

Sosiaali- ja terveysministeriön, Raha-automaattiyhdistyksen ja muiden tahojen rahoittama Aseman Lapset ry. tekee nuorisotyötä muun muassa Walkers-nuorisokahvilassa Helsingin Kampissa.

Toiminnanjohtaja Johanna Seppälä on huolissaan niistä 50 000 suomalaisnuoresta, jotka eivät ole peruskoulun jälkeen jatkaneet opintojaan tai menneet töihin.

– Kukaan ei tiedä, missä nuo 50 000 nuorta ovat. He ovat ajautuneet yhteiskunnan ulkopuolelle. He vain hengaavat. Syrjäytynyt ei välttämättä edes poistu kotoaan.

– Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle on annettu muodostua niin eriarvoisia kaupunginosia, että niitä voi kutsua tikittäviksi aikapommeiksi. Arvot ovat koventuneet. Vallitseva ajattelutapa on, että jokainen huolehtikoon itsestään.

Seppäläkin on tuohtunut etsivän nuorisotyön määrärahojen leikkaamisista. Kaduilla aikaansa viettävät nuoret on jätetty oman onnensa nojaan.

Walkersin nuorisotyöntekijä Mahdi Lakhal sanoo olevansa erityisen huolissaan maahanmuuttajataustaisista nuorista, joiden kotouttaminen on epäonnistunut.

”Vääränvärinen” nuori jää liian helposti ilman työtä.

– Rasismi Suomessa lisääntyy, kuten perussuomalaisten suosio osoittaa, hän sanoo.

Porukoihin tai jengeihin nuoret hakeutuvat Seppälän mukaan siksi, että jokainen nuori haluaa tulla huomatuksi. Bärlundin mukaan rikoskierteeseenkin ajautunut nuori etsii aina rakkautta.

Rikosten pariin jengiläinen ajautuu usein huomaamattaan, etenkin päihtyneenä. Porukan pomo tekee edellä, muut seuraavat.

Bärlundin mukaan rikoksilla rahan ansaitseminen on nykyään helpompaa kuin koskaan ennen.

– Näen jatkuvasti jengiläisiä, joilla on hirveästi rahaa. He panevat tuhansia euroja menemään tuosta vaan. Internetissä rahan tekeminen käy nopeasti, ei tarvitse kolkata vanhuksia kadulla.

 

Tytön kohtalo jengissä voi olla karu.”

Bärlund muistuttaa, että yhä useampi suomalaisnuori on lähtöisin sirpaleisista ja rankoista perheoloista. Lastensuojelun kustannukset ja huostaanotot lisääntyvät räjähdysmäisesti.

 

Monelle nuorelle katu ja jengi ovat parempia vaihtoehtoja kuin koti. Bärlundin mukaan etenkin tytön kohtalo jengielämässä voi olla karu.

– Tapasin juuri tytön, joka oli muuttanut perheensä kanssa Helsingin lähiöön 13-vuotiaana. Hänen oli vaikea ymmärtää elämää lähiössä ja omaa rooliaan. Hänestä tuli panopulpetti, jota kaikki käyttivät hyväkseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu