Puheenaihe

Työttömän kohtelusta nousi kohu, näin vastaa Kela – "Oikeudessa todistaminen lisättävä hyväksyttyjen poissaolojen listaan"

Kuvituskuva.

Arkisto/ Lotta Åberg

Kela:n johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma kommentoi tapausta, jossa tamperelainen pitkäaikaistyötön oli todistajana oikeudessa ja menetti tuolta päivältä työmarkkinatuen. Kysymyksessä oliMäki-Lohiluoman mukaan valitettava väärinkäsitys.

– Julkisuudessa esiintyneet tiedot siitä, että Kela estäisi kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa asiakasta menemästä oikeudenkäyntiin todistajaksi, perustuvat valitettavaan väärinkäsitykseen.

– Lain mukaan oikeudenkäyntiin on velvollisuus osallistua, kun sinne kutsutaan. Tämä koskee kaikkia tasapuolisesti. Oikeudessa esiintymisestä maksetaan korvaus ansionmenetyksestä sekä päiväraha ja kulukorvaus. Samanaikaisesti ei kuitenkaan voida maksaa kahta korvausta eli korvausta oikeudenkäynnin ajalta ja etuutta kuntouttavasta työtoiminnasta, Mäki-Lohiluoma kommentoi.

Johtajan mukaan myös kuntouttavan työtoiminnan säännöt perustuvat lakiin. Hyväksytyt syyt olla pois kuntouttavasta työtoiminnasta on määritelty siinä. Hyväksyttyjen poissaolojen ajalta Kelan maksaa etuutta. Jos työtoiminnasta joutuu olemaan pois ilman hyväksyttävää syytä, palvelun järjestäjän kanssa voi sopia korvaavasta päivästä.

– Kela pahoittelee sitä, että asiakkaalle ei ollut viestitty lisäksi siitä, että hän voisi hakea korvausta oikeudenkäyntiin osallistumisesta. Kela aikoo jatkossa kiinnittää neuvontaan enemmän huomiota, johtaja sanoo.

Kela aikoo myös ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle sitä, että kuntouttavan työtoiminnan ehdot käydään tältä osin läpi.

– Hyväksyttävien poissaolojen niin sanottuun tyhjentävään eli muut asiat pois sulkevaan listaan voisi lisätä myös oikeudenkäyntiin osallistumisen. Tällä hetkellä esimerkiksi julkisen luottamustehtävän hoitaminen on hyväksytty syy, ja Kela pyytää harkitsemaan tämän lainkohdan vielä laveampaa määrittelyä.

Iltasanomat kertoi eilen, että tamperelainen nainen menetti 41 euron työmarkkinatuen siltä päivältä, kun hän oli käräjäoikeudessa todistajana. Jos nainen ei olisi mennyt oikeuteen, olisi hän saanut kovat sakot. Kela sanoi naiselle, ettei käräjäoikeudessa todistajana oleminen ole hyväksyttävä syy olla poissa kuntouttavasta toiminnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu