Kulttuuri

Rauhan kolonna on pohdiskeleva

Kolonna julkaisee uuden Matkalla jossain -nimisen EP-levyn 17.8. Laulaja Juha-Pekka Vanhatalon mukaan musiikki ei ole heille asioilla leikittelyä. Biiseissämme asiat sanotaan suoraan, ilman ironian tai korulauseiden tarjoamaa suojaa.

Heli Kallunki

Pakoa todellisuudesta ja matkailua tuntemattomaan. Tällaisten aiheiden piirissä viihtyy Kolonna-yhtye. Arki ei riitä, tavoitteena on jotain enemmän.

– Sanoitukset ovat sellaista nykyajan odysseiaa. Monissa sanoituksissamme useimmiten minä-muotoinen kertoja harhailee, etsii ja kasvaa pitkällä matkallaan kohti kaukaista päämäärää, josta ei ole edes täyttä varmuutta, selittää sanoittaja-solisti-kitaristi Juha-Pekka Vanhatalo.

Kolonna on suomenkielistä vaihtoehtorockia soittava yhtye, joka hakee vaikutteensa pääosin kuitenkin englanninkielisen musiikin piiristä. Vuodesta 2004 se julkaissut omakustanteena läjän demoja ja EP-levyjä. Musiikista välittyy pohdiskeleva ja rauhallinen tunnelma, joka laittaa miettimään yhtyeen nimeä.

– On olemassa muitakin kuin sotakolonnia. Olemme rauhan kolonna, vaikkakin musiikissamme on energiaa ja aggressiotakin. Parissa laulussamme otetaan kantaa väkivaltaa ja ennakkoluuloja vastaan.

Ennakkoluuloton on ainakin yhtyeen kokoonpano.

Hyvin harvoin näkee naisia ja miehiä saman yhtyeen riveissä, joten siinä mielessä Kolonna herättää heti positiivisia mielikuvia.

– Emme ole valinneet jäseniä bändiin sukupuolen perusteella, olemme valinneet hyviä tyyppejä ja soittajia, Vanhatalo sanoo.

Kolonna on juuri saanut valmiiksi Matkalla jossain -nimisen EP:n, joka julkaistaan 17. elokuuta. Se sisältää nimikkokappaleen lisäksi kaksi muuta raitaa. Pitkäsoittoa on myös mietitty.

– Hyviä biisejä alkaa olla jo liuta. Tähän saakka olemme toimineet omakustannepohjalta, mutta albumin julkaisua varten voisi olla hyvä löytää myös taustavoimia.

Yhtye osaa selkeästi välttää turhaa kiirehtimistä. Ehkä elämä on opettanut varovaiseksi kuten kappaleessa Ei kenenkään maa viitataan: ”Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vähemmän tiedän.”

– Kappaleessa lauletaan siitä, kun ihminen vähitellen ymmärtää, miten vähän voi oikeastaan varmasti tietää maailmasta ja itsestäänkään. Asiat eivät ole mustavalkoisia ja elämä on paljon monimutkaisempaa kuin nuorempana on halunnut kuvitellakaan. Periaatteitaan ei tarvitse myydä, mutta kannattaa tiedostaa saattavansa olla myös väärässä, Vanhatalo pohtii.

Kolonna keikalla Espan lavalla (Esplanadin puisto) 4.8. klo 18.30.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu