Puheenaihe

SAK kimmastui: aktiivimalli kohtelee työttömiä eri tavoin – kuljetusala pahimmassa sumpussa

SAK:n mukaan muun muassa kuljetusalan työttömät kärsivät hallituksen ajaman aktiivimallin seurauksista. Kuvituskuva.

Arja-Riikka Nikkilä / arkisto

SAK on tuohtunut hallituksen ajaman aktiivimallin tuottamiin tuloksiin työttömien keskuudessa. SAK:n työttömyyskassoista keräämät tiedot osoittavat muun muassa sen, että eri aloilla aktiivisuusehdon on pystynyt täyttämään hyvinkin eri tavoin.

Ehtojen täyttäminen on ollut vahvasti kiinni työttömän iästä ja osaamisalasta.

– Näyttää siltä, että palvelualoilla aktiivisuusehto on täyttynyt muita aloja paremmin, koska monet tekevät osa-aikaista työtä. PAMin työttömyyskassan jäsenistä merkittävä osaa saa soviteltua päivärahaa ja näin täyttää myös aktiivisuusehdon, toteaa SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen hankepäällikkö Saana Siekkinen.

Siekkisen mukaan heikoin tilanne on teollisuuden eri aloilla, kuljetuksessa sekä julkisten ja hyvinvointialojen työttömillä. Monilla aloilla keikkatyötä ei juurikaan ole tarjolla.

Ansiopäivärahaa saavien aktiivisuusehto täyttyy SAK:n arvion mukaan pääosin työkeikkojen kautta. Palveluja sen sijaan näytetään tarjoavan pääosin vasta kun työttömyys pitkittyy.

Nyt kerätyt tiedot perustuvat kahdeksan työttömyyskassan huhtikuun alkupuolen tilanteen perusteella tehtyihin arvioihin.

Huhtikuun alussa Kela kertoi, että vain puolet sen työttömyysturvaetuja saavista asiakkaista on täyttänyt vuoden alussa voimaan astuneen kiistellyn aktiivimallin ehdot.

Kelan mukaan 187 400:sta työttömyysturvan saajasta reilut 95 000 on täyttänyt aktiivisuusehdon.

Aktiivisuusehto täyttyy, jos työtön on 65 maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, ansaitsee yrittäjätuloa 241 euroa tai on viisi päivää te-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu