Asuminen

Perheasuntoon 900 e/kk ja yksiöön alle 500 e/kk – rakennusyhtiö lupaa nyt omistuskoteja, joissa kulut alittavat vuokralla asumisen hinnan

Pilottikohde nousee Vantaalle.

SRV tuo markkinoille kodin, jossa omistusasuminen on vuokraamista halvempaa. Ensimmäinen prototyyppi valmistuu Vantaan Keimolanmäkeen. Asuntojen arvontaan osallistui yli 70 henkilöä, ja arvonnassa painotettiin lapsiperheitä ja ensiasunnon ostajia. Asuntoja arvottiin 46 kappaletta.

– Jo varauksia tulee riittävästi, rakentaminen alkaa kesän jälkeen, sanoo asuntoliiketoiminnan myyntijohtaja Anna Tapio.

Omistusasuminen yksiössä maksaa kuukaudessa noin 472 euroa, kun alueen vuokrataso on noin 640 euroa. Kolmen huoneen perheasunnossa asuminen maksaa kuukaudessa alle 900 euroa.

– Alueen vuokrataso isoissa perheasunnoissa on tuhannen euron molemmin puolin, sanoo Tapio.

Tapion mukaan riippuu kuitenkin täysin siitä, miten ostaja asuntonsa rahoittaa, eli kuinka pitkän asuntolainan hän ottaa.

Hinta-esimerkissä käytetyn mallin mukaan yksiö maksaa esimerkiksi 101 670 euroa, kolmio noin 181 500 euroa. Asuntojen yhtiövastike on neljä euroa neliöltä. Pankin myöntämä lainaosuus asunnon arvoon nähden on 90 prosenttia 25 vuoden laina-ajalla, jossa annuiteettilainan korkona 1,5 prosenttia, Tapio selventää.

Kokonaiskustannukset on laskettu siten niin, että laskelma sisältää lainan lyhennykset ja yhtiövastikkeen. Asunnon ostamisen pääomaa ei ole huomioitu laskelmassa.

– Kun etsimme sopivan tontin, jossa on järkevä pysäköintimahdollisuus, asuntojen hinta laskee. Asemakaavojen, rakentamismääräysten ja kaupungin rakentamiselle asettamien vaatimuksissa tulee olla riittävän väljiä, jotta tontinkäyttö voidaan suunnitella järkevästi, SRV:n asuntoliiketoiminnan johtaja Antero Nuutinen kertoo.

Tarkoitus on löytää lisää sopivia tontteja yhteistyössä kaupunkien kanssa.

SRV:n tutkimusten mukaan kotien ei aina tarvitse olla asemien lähellä, vaan kävely- tai pyöräilymatkaa voi olla 5–15 minuuttia. Sauna ei myöskään ole välttämätön, sen sijaan parveke on.

Ideana on tehdä koteja, joissa on järkevä tontti, sopiva kerrosluku ja joissa pysäköinti pystytään toteuttamaan helposti. Tontin rooli on tärkeä. Näihin koteihin on tarkoitus hankkia maata, jossa ei ole suuria korkeuseroja, ja jossa ei tarvitse esimerkiksi syvää paalutusta tai louhintaa. Tällä säästetään kustannuksista, kun maanrakennuskustannukset eivät nouse kohtuuttoman suureksi.

Pysäköinnin rakentaminen määräysten mukaan esimerkiksi asuntojen alla olevaan parkkihalliin tarkoittaa sitä, että jopa 5-10 prosenttia asunnon neliöhinnasta menee pysäköintiin. Tämä voi hyvin tarkoittaa jopa 500 euroa neliötä kohden.

Kohteissa tavoitellaan 10 prosenttia lyhyempää rakennusaikaa rakentamisen normaaliajasta. SRV on tutkinut muun muassa esivalmisteiden käytön lisäämistä, pohjarakennusvaiheen tehostamista, projektien lohkomista ja runkotöiden toteutusta kahdessa eri vuorossa.

SRV vertaa itseään ruokakauppaan.

Heillä on samassa kaupassa myynnissä kalliimpia tuotteita sekä kaupan omia brändejä. Molemmat ovat laadukkaita tuotteita ja sama ostaja voi ottaa ostoskoriinsa sekä kalliimpia että halvempia tuotteita – samalla luottaen siihen, että kumpi tahansa valinta on laadukas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu