Puheenaihe

Talousgurut: Palkat karkaavat käsistä, kun työttömyys laskee alle 6 prosentin – "Tarkoittaa ylikuumentumista"

Kuvituskuva.

Arkisto/Riitta Ketola

Valtaosa suomalaisista ekonomisteista katsoo, että työttömyyden vähentyminen 6 prosenttiin kiihdyttää inflaatiota palkkojen nousun takia.

Näin sanoo 63 prosenttia ekonomisteista Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallinnoimassa Ekonomistikoneessa. Kyselystä käy ilmi, että suurin osa taloustieteilijöistä pitää niin kutsutun luonnollisen työttömyyden tasoa kuuden prosentin tietämillä.

Muun muassa kaikki kyselyyn vastanneet Suomen pankin ekonomistit ovat sitä mieltä, että 6 prosentin työttömyys johtaa Suomessa palkkainflaatioon. Suomen pankin asiantuntijoilla on vaikutusta muun muassa, kun hallitus muovaa omaa työvoima- ja finanssipolitiikkaansa.

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli maaliskuussa 8,8 prosenttia.

Moni ekonomisti huomautti kommenteissaan, että työttömyyden ja inflaation välinen yhteys ei ole näin yksiselitteinen.

Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti ei usko, että palkkainflaation ja työttömyysasteen välillä vallitsee automatiikka. Hän vastasi, että olennaisempaa on palkkaneuvottelujärjestelmän toimivuus. Myös Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo on epävarma väitteestä, että jos työttömyysaste Suomessa alenee alle 6 prosentin, palkkainflaatio alkaa kiihtyä.

–  Tasapainotyöttömyys lienee jossain nykyisen työttömyysasteen alapuolella, mutta vaikea sanoa, kuinka kaukana.

Hankenin taloustieteen professori Tom Berglund oli väitteen kanssa samaa mieltä.

– Työttömyysasteen pieneneminen on pääasiassa kiinni siitä, että yritykset kokevat alhaisen koulutuksen saaneiden ja työttömänä olleiden henkilöiden palkkaamisen kannattavaksi. Tärkeä rooli on sillä, miten suureksi yritykset arvioivat palkkaamiseen liittyvän riskin.

Etlatieto Oy:n toimitusjohtaja Petri Rouvinen pitää esitettyä tilannetta mahdollisena.

– Nähdäkseni 6 prosentin työttömyys Suomessa tarkoittaisi siinä määrin “ylikuumentuneita“ työmarkkinoita, että ilmenisi myös palkkainflaatiota, hän vastasi

Viime marraskuussa avatussa Ekonomistikone.fi-sivustolla 50 suomalaisekonomistia ottavat kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin. Kuka tahansa voi ehdottaa kysymystä Ekonomistikoneeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu