Makumaailma

Alvar Aallon talon uusi ravintola pullistelee designia – ravintola haki paikkaa pitkään

Eevertin perustajat Kimmo ja Tarja Martiskainen ovat työskennelleet ravintola-alalla samoissa paikoissa aiemminkin.

Jussi Vehkasalo

Helsingin Ratakadulle viime syksynä avautuneen designravintola Eevertin sisustus ja kalustus poikkeavat useammista ravintoloista.

Pontta sisustuksen huolelliseen miettimiseen antoi se, että ravintola sijaitsee suojellussa, Alvar Aallon suunnittelemassa Insinööritalossa, joka on rakennettu aivan 1950-luvun alussa.

– Aallon toimisto on aikanaan sijainnut tässä talossa. Eevertin tila oli aiemmin toimistokäytössä ja tila, johon rakensimme keittiön, oli taidemaalarin ateljeena, kertoo Tarja Martiskainen.

Hän perusti ravintolan miehensä Kimmo Martiskaisen kanssa. Heillä on parisenkymmentä vuotta kokemusta alalta.

– Yksi hovitoimittajamme etsi tänne sopivaa suomalaista designia sisustukseen ja kalustukseen. Täältä löytyy designia muun muassa Aallolta, Harri Koskiselta, Yrjö Kukkapurolta, Lars Sonckilta, Seppo Koholta ja Oiva Toikalta, Tarja Martiskainen luettelee.

Ravintolan voi jakaa liikkuvilla väliseinillä useampaan osaan, joten erikokoisia kabinetteja saa muovattua helposti.

– Tähän lounge-tilaan löytyi Kukkapuron suunnittelema Remmi-kalusto, joka oli todella hieno löytö.

Martiskaisilta kesti hyvä tovi ennen kuin he löysivät sopivan tilan keksimäänsä designravintolakonseptiin.

– Etsimme isompaa tilaa, ei mitään pikkupaikkaa. Kun tämä tila sitten löytyi, sopi se konseptiimme tietysti todella hyvin.

Ravintolan vaatimaa määrää designtuotteita ei niitäkään hetkessä hankittu, oma aikansa meni myös siinä työssä.

– Ravintolan nimeksi halusimme jonkin vanhan ja arvokkaanoloisen suomalaisen nimen. Ja nimen piti olla myös sellainen, että sille oli saatavilla vapaa domain nettiin.

Lopulta nimi löytyi:

– Kimmon isoisä ei kutsunut lapsia aina nimellä, vaan sanoi heitä "Eeverteiksi". Eli "Tulkaahan sieltä nyt Eevertit" ja siihen tapaan, Tarja Martiskainen kertoo.

Martiskaisten ravintola aukesi lokakuussa, avajaisia edeltänyt remontti tehtiin reippaaseen tahtiin.

– Tila muutettiin vitivalkoisesta toimistotilasta ravintolaksi. Keittiö rakennettiin kokonaan alusta, Martiskaiset kertovat.

Ruoka nojautuu suomalaisten lähituottajien raaka-aineisiin. Tällä hetkellä listalla on esimerkiksi poroa, peuraa, kevään kasviksia ja juureksia.

– Korvasientä ja seuraavaksi sienistä tulee kantarelli. Ahventa ja taimenta, luettelee Kimmo Martiskainen raaka-aineita.

Asiakkaat ostavat paljon valmiita menuja, suosittuja ovat maistelumenu ja kuuden ruokalajin menu.

– Jos neljän hengen seurue ottaa maistelumenun, voi heillä syödessä vierähtää yli kolme tuntia, jos oikein rauhallisesti syö.

Martiskaiset haluavat pitää paikkansa rentona, vaikka jotkut ovat luulleet, että kyseessä on silkka fine dining.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Alvar Aallon suunnittelemaan taloon avataan ravintola23.10.2017 10.53
Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto Espooseen – Alvar Aallon rakennuksen peruskorjaus oli huipputyötä2.10.2017 19.36
Alvar Aallon rivitalokonaisuus uhkaa tuhoutua  – Uusi omistaja: En usko, että saneeraus alkaa tänä vuonna21.7.2017 07.05
1950 – 1960-luvulla saatu yrityslahja voi olla nykypäivän himoittu design-tuote26.1.2018 07.45
Huonekaluliike avasi jättimyymälän Helsingin keskustaan – pyrkii olemaan designin näyteikkuna6.12.2017 19.20
Suomalaista designia löytyy lähes joka kodista – erityisesti näistä huoneista 17.6.2017 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu