Makumaailma

"Onhan tämä ihan että wow" – Kallion klassikko voitti Helsingin Uutisten ravintolaäänestyksen

RAVINTOLAT Kaupunkiin tuleva maalaisserkku vietäisiin mieluiten "Juttikseen". Roskapankki nappasi lukijaäänestyksessä kakkossijan ja Hotelli Torni ylsi kolmanneksi.

Osa Juttutuvan henkilökunnasta tuuletti ravintolansa terassilla voittoaan Helsingin Uutisten ravintolaäänestyksessä.

Jussi Vehkasalo

Roskapankki on sijainnut Helsinginkadun ja Kaarlenkadun kulmassa 1990-luvun alkuvuosista lähtien. Terassilla on täyttä kesäisin.

Jussi Vehkasalo

Hotelli Tornin Ateljee Barista on hulppeat näkymät moneen suuntaan.

Jussi Vehkasalo

Juttutuvan ravintolatoimenpäällikkö, senior partner Paula Kotilainen on työskennellyt "Juttiksessa" jo pitkälle toistakymmentä vuotta.

Jussi Vehkasalo

Juttutuvan terassilla viihdytään isommilla ja pienemmillä porukoilla.

Jussi Vehkasalo

Juttutuvan pitempi baaritiski.

Jussi Vehkasalo

Livekeikat ovat olennainen osa Juttutupaa.

Jussi Vehkasalo

Juttutupa sijaitsee Helsingin työväentalon eli Paasitornin alakerrassa Säästöpankinrannassa.

Jussi Vehkasalo

Roskapankin terassille paistaa pitkään.

Jussi Vehkasalo

Hotelli Tornin Ateljee Barin vessastakin voi ihailla maisemia.

Jussi Vehkasalo

Kirkkaalla säällä Hotelli Tornin Ateljee Barista näkee kauas.

Jussi Vehkasalo

– Onhan tämä ihan niin kuin että wow, lausahtaa Juttutuvan ravintolatoimenpäällikkö, senior partner Paula Kotilainen.

Kalliossa sijaitseva ravintola voitti Helsingin Uutisten lukijaäänestyksen, jossa haettiin helsinkiläistä perinteikästä ravintolaa, johon kylään tullut maalaisserkku kannattaisi ehdottomasti viedä.

– Maalaisserkkuni olen tavannut viedä – ja vien jatkossakin – Juttutupaan. Juttutuvassa yhdistyy menneisyyden tunnelma ja moderni laatu, perustelee eräs äänestäjä verkossa valintaansa.

– Mukava miljöö, hyvä ruoka, ystävällinen henkilökunta ja laadukas livemusiikki, kehaisee toinen Juttutupaa.

Ääniä kisassa annettiin kaikkiaan reilut 1 800. Juttutupa sai 338 ääntä, toiseksi sijoittui Roskapankki 159 äänellä ja kolmannen sijan nappasi Hotelli Torni 133 äänellä. Tornissa on useampi ravintola ja baari.

Roskapankkia äänestettiin muun muassa, koska siellä on "aina hyvä meininki, hintataso sopii kaikkien kukkarolle".

– Upea paikka ja hienot maisemat, on maalaisserkulla ihmettelemistä, perustelee puolestaan Tornia äänestänyt valintaansa.

Lue lisää äänestäjien perusteluita valitsemilleen ravintoloille täältä.

Eräästä suvusta meillä käy kolme eri sukupolvea asiakkaana."

Kärkikolmikon lisäksi reilusti yli sata ääntä ravintolaa kohden saivat 20:sta valmiiksi annetusta ravintolavaihtoehdosta Elite, Kosmos ja Zetor. Kappeli jäi himpun verran alle sadan äänen.

Äänestää sai myös omaa valintaa. Eniten ääniä omista valinnoista sai Sea Horse, toiseksi tuli Troikka ja kolmanneksi kaupunkilaisten omista valinnoista ylsi viime aikoina julkisuutta saanut, myynnissä oleva Pub Sirdie Kalliossa.

– Hienoa tässä on se, että asiakkaamme ovat asiaa miettineet ja antaneet äänensä Juttutuvalle, Kotilainen jatkaa.

Hän arvelee Juttutuvan äänestysmenestyksen taustalla olevan sen, että ravintolan konsepti toimii.

– Tämä on rento paikka, täällä tuntee itsensä tervetulleeksi. Ja kyllä me töitä olemme tehneet ravintolamme eteen.

Asiakaskunta on Kotilaisen mukaan kirjavaa, kävijöitä on vauvasta ja vaarista yritysasiakkaisiin asti.

– Kanta-asiakkaita on paljon. Eräästä suvusta käy kolme eri sukupolvea asiakkaana, Kotilainen jatkaa.

Juttutuvassa on livemusiikkia vähintään kolme kertaa viikossa.

Asiakaskunta on myös kansainvälistynyt sen jälkeen, kun Scandic Paasi -hotelli aukesi vuonna 2012. Hotellin yhteyteen avautui myös lisää kongressi- ja kokouskeskus Paasitornin tiloja.

 Seppo on ollut ovella kohta 40 vuotta."

Juttutuvassa työskentelee yhteensä parisenkymmentä henkilöä. Osa talon väestä on ollut töissä 1980-luvulta asti.

– Seppo on ollut ovella kohta 40 vuoden ajan. Henkilökunnassa on edustettuna monta ikäpolvea 18-vuotiaasta heihin 1980-luvulla aloittaneisiin asti. Nuoremmat saavatkin vanhemmalta väeltä välillä äidillistä opetusta, Kotilainen naurahtaa.

Juttutuvan keittiöpäällikkönä on Christian Altmann.

– Suosituin annoksemme on hampurilainen. Klassikkoannoksistamme paljon menee esimerkiksi voissa paistettuja muikkuja ja paistettua naudanmaksaa, Kotilainen kertoo.

Klassikkoja ovat myös lohikeitto, lihapullat ja pippuripihvi.

Keväällä tarjolle tulivat premiumpizzat, joiden pohja on tehty taikinajuureen.

Juttutuvalla on värikäs historia

Helsingin työväenyhdistys harjoitti anniskelutoimintaa jäsenilleen vuodesta 1884 alkaen Kaivokadulla ja sittemmin Yrjönkadulla. Paikkaa kutsuttiin juttutuvaksi.

Siltasaareen rakennettuun työväentaloon avattiin vuonna 1908 ravintola, jossa oli Juttutupana tunnettu miesten puoli sekä naisten puoli. Kahtiajaosta luovuttiin pian.

Kansalaissodassa ravintolaa pommitettiin. Se avattiin korjauksen jälkeen raittiusravintolana. Viranomaiset sulkivat ravintolan vuonna 1930 talonpoikaismarssin aikaan maan rauhattoman tilanteen vuoksi.

Juttutupa avattiin uudestaan kieltolain kumoamisen jälkeen 1932. Myöhemmin raittiusväki sai lisää valtaa työväenyhdistyksessä ja anniskelu Juttutuvassa loppui taas, ravintolasta tuli kirjavarasto.

Juttutupa avattiin uudestaan vuonna 1979. Ravintolatilat laajenivat 1982 Vintillä ja Junttakabinetilla, joista tehtiin vuonna 1987 ravintola Marco Polo. Työväenyhdistys luopui kaikesta ravintolatoiminnastaan 1996 ja möi Juttutuvan ja Marco Polon Graniittiravintoloille. Marco Polo sulautui Juttutupaan 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Paikka, mikä jauhopuntin pitää kokea" – näin lukijat kehuvat Helsingin klassikkoravintoloita16.5.2018 08.45
Vielä ehtii osallistua ravintolaäänestykseen! – nämä klassikot kisan kärjessä8.5.2018 20.10
"Maalaisserkku hämmästyisi halpaa olutta" – Helsingin Uutisten äänestyksessä kolme ravintolaa teki irtioton muista4.5.2018 07.20
Tässä on kolmen kärki Helsingin Uutisten ravintolaäänestyksessä – "Koko elämän kirjo ja bonuksena stadin paras terassi"30.4.2018 13.45
Mihin Helsingin legendaariseen ravintolaan veisit maalaisserkkusi – äänestä suosikkiasi!27.4.2018 10.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu