Puheenaihe

Munkkivuoren maamerkin paikalle asuntoja – "Pois purettua graniittia käytetään uusien talojen julkisivuissa"

RAKENTAMINEN Pohjola-talon tontille Munkkivuoreen on tulossa vuoteen 2024 mennessä asuntoja ja liikuntapalveluita. Pala vanhaa historiaa säilyy ainakin talon julkisivussa.

Munkkiniemen maamerkin, Pohjola-talon tontille on tulossa vuoteen 2024 mennessä noin 700 asuntoa. Talojen rakentaminen alkaa elokuussa. Vuonna 1969 valmistunut torniosa (kuvassa) säilytetään.

Sanna Jompero

Munkkivuoren sydän, Pohjola-talon tontti tulee lähivuosina muuttumaan asunnoiksi sekä palveluiden ja hyvinvoinnin keskittymäksi. Osa vuosikymmeniä paikallaan olleesta talosta puretaan. Paikalle rakennetaan noin 700 asuntoa.

Ensimmäisten talojen rakentaminen alkaa elokuussa, kun meneillään olevat purkutyöt on saatu tehtyä. Rakentaminen alkaa Lapinmäentien ja Huopalahdentien risteyksestä.

– Kaksi ensimmäistä taloa on myyty Lähitapiolan rahastolle ja kolmas kuluttajamyyntiin. Tämän talon ennakkomarkkinointi alkaa syksyllä, sanoo rakennuttajana toimivan SRV:n hankekehitysjohtaja Toni Kankare.

Uusia asuintaloja on tontille tulossa yhteensä seitsemän. Asunnoista puolet on perheasuntoja. Loput yksiöitä ja kaksioita.

Pohjola-taloa on vuosikymmenien aikana laajennettu useaan kertaan. Nyt periaate on, että 1980-luvulla rakennetut talon kaksi lisäosaa puretaan asuntojen tieltä. Vuonna 1969 valmistuneen talon vanha osa, A-torni, säilytetään. Tontti on asemakaavassa muutettu toimitilasta asuntokortteliksi.

Tornin jalustaan on tulossa arkielämää ja liikuntaa tukevia palveluita.

– Käytännössä se tarkoittaa mittavaa kuntosalia ja siihen liittyviä palveluita, tuote- ja tarvikemyyntiä sekä personal traineria ja fysioterapiaa. Tornin jalustaan on suunnitelmissa päivittäistavarakauppa, Kankare kertoo.

Pohjola-talon on suunnitellut arkkitehti Heikki Castrén, joka on suunnitellut myös Makkaratalon ja Fortumin pääkonttorin.

Täysin uusi ajatus hyvinvointi- ja liikuntapalveluiden keskittymisestä Pohjolan entiselle tontille ei ole. Pohjola rakennutti aikoinaan työntekijöilleen torniosan kymmenenteen kerrokseen uima-allasosaston, joka kunnostetaan nyt asukkaiden käyttöön. Sen sijaan niin ikään työntekijöiden virkistäytymiseen aikanaan rakennettu täysimittainen liikuntasali tullaan purkamaan.

Aikaisemmin umpikorttelimainen talorykelmä tullaan avaamaan yleisempään käyttöön.

– Julkinen kevyen liikenteen väylä tulee kulkemaan koko korttelin läpi. Silloin alue avautuu uudentyppisenä kokonaisuutena ympäristöönsä, jatkaa Kankare.

Torniosan uusiokäytölle haettiin aikanaan ideoita arkkitehtuurikilpailulla. Rakennus on ehtinyt olla tyhjillään muutaman vuoden, kun OP-Pohjola ja Sanoma muuttivat pois vuonna 2015.

Vakuutusyhtiön pitkä historia Munkkivuoressa tulee näkymään edelleen jäljelle jäävässä julkisivussa. Uudemman osan purku-urakan yhteydessä säästettiin noin 2 000 neliötä graniittia.

– Uusia julkisivuja tehdään vanhasta julkisivuna olleesta graniitista. Paljon jää muutenkin asioita, jotka henkivät vanhaa, Kankare sanoo.

Talot valmistuvat vuoteen 2024 mennessä.

Korjaus 18.5. kello 11.00: Pohjola-talo sijaitsee Munkkivuoressa ei Munkkiniemessä.

Lumikki ja seitsemän kääpiötä

Munkkiniemen maamerkki, Pohjola-talo, puretaan osin. Paikalle rakennetaan asuntoja.

SRV ja OP Tonttirahasto Ky ostivat viime vuoden maaliskuussa Lapinmäentie 1:ssä sijaitsevan Pohjolan kiinteistön.

SRV vuokrasi pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella osan tontista OP Tonttirahastolta.

Entisen pääkonttorialueen suunnittelukilpailun voitti arkkitehtitoimisto JKMM Oy ehdotuksellaan Snow White and Seven Dwarfs (Lumikki ja seitsemän kääpiötä).

Alueelle rakennetaan seitsemän eri korkuista valkoista taloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ampumarata, uima-allas, designia... Pohjolassa kelpasi työskennellä – katso kuvat6.3.2014 13.34
Tämä hulppea uima-allasosasto tulee uusien asukkaiden käyttöön Munkkivuoressa – "Uskon, että on kysyntää"21.9.2017 20.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu