Puheenaihe

Camilla ja sadat muut vaativat 600 e/kk -korotusta – "Ei tällaisella palkalla elä"

PALKAT ”Toivottavasti ymmärrettäisiin, kuinka merkityksellistä työtä me teemme”, sanoo lastentarhanopettaja Camilla Ojala.

–¿Tämä työ ei ole leikkiä, vaan varhaiskasvatusta, opetustyötä ja pedagogiikkaa. Saat valtavalla työllä lapsiryhmän toimimaan ja olet aivan lopussa hyvin pienellä palkalla, kuvailee Lehtikasken päiväkodissa työskentelevä Camilla Ojala.

Paivi Tuovinen

Sadat lastentarhanopettajat ympäri maan jättivät palkankorotuspyynnön esimiehelleen valtakunnallisen ”Ei leikkirahaa” -kampanjan rohkaisemana huhtikuun lopussa.

Palkankorotusesitykset olivat noin 600 euron luokkaa, kertoo Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

Palkat vaihtelevat kunnittain, mutta keskimäärin ne jäävät alle 2500 euroon.

Esimerkiksi Espoossa lastentarhanopettajan tehtäväkohtainen palkka on nyt noin 2 410 euroa, joten palkka haluttaisiin nostaa reiluun 3 000 euroon kuukaudessa.

Yksi palkkaansa tyytymätön on Lehtikasken päiväkodissa työskentelevä lastentarhanopettaja Camilla Ojala.

– Me olemme mielettömässä palkkakuopassa. Ei tällaisella palkalla elä, Ojala sanoo.

– Monet lasten vanhemmatkin ovat olleet ällistyneitä meidän palkkojen mataluudesta.

Helsingin Uutiset kertoi tällä viikolla, että Espoo on joutunut sulkemaan päiväkoteja normaalia aiemmin sijaispulan vuoksi.

Helsinki on ottanut käyttöön kannustuspalkkiot lastentarhanopettajapulan helpottamiseksi. Uusille lastentarhanopettajille maksetaan 1 000 euron kertapalkkio.

Ojala ei lämpene Helsingin mallille.

– Yksi tuhatlappunen ei auta kuin yhden kuukauden ajan. Elinkustannukset juoksevat joka kuukausi.

Ojalan mukaan palkkoja pitäisi nostaa sen vuoksi, että lastentarhanopettajien työmäärät ja vastuut ovat kasvaneet: Uusi varhaiskasvatussuunnitelma korostaa opettajien ja pedagogiikan merkitystä päiväkodeissa. Työn kuormittavuutta lisää myös Espoon malli integroida ryhmiin erityistukea tarvitsevia lapsia.

– Toivon, että ymmärrettäisiin, kuinka merkityksellistä työtä teemme. Meidän alaa on muokattu niin paljon, että olen kuitenkin vähän pessimistinen, saadaanko palkkoja ylös tai tullaanko työmääriä keventämään, Ojala sanoo.

Varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila muistuttaa, ettei hänellä ole valtuuksia palkkojen nostoon.

– Asia ei ole yksinkertainen. Jos lastentarhanopettajien palkkoja nostetaan, aiheuttaa se monenlaisia heijastusvaikutuksia. Tulee paineita nostaa myös lastenhoitajien ja päiväkodinjohtajien palkkoja. Tämä ei kuitenkaan ole kannanotto, ettei palkkoja tarvitsisi nostaa, Mattila vastaa.

Mattila kertoo, että lastentarhanopettajien työn vaativuutta arvioidaan Espoossa parhaillaan.

– 1,2 prosenttia kaupungin maksamasta palkkasummasta sovitaan paikallisesti ja on tulossa maksuun 1.1.2019. Uskon, että osa tästä voisi tulla varhaiskasvatuksen henkilökunnan hyväksi ainakin, jos todetaan, että työn vaativuus on kasvanut, Mattila sanoo.

Espoossa toimii noin 960 lastentarhan- ja erityislastentarhanopettajaa. Heidän kuukausipalkkansa nosto 600 eurolla tulisi maksamaan liki 700 000 euroa kuussa ja noin 8,7 miljoonaa vuodessa.

2 410 euroa

Lastentarhanopettajien tehtäväkohtainen palkka on keskimäärin 2 361 euroa ja kokonaisansio 2 612 euroa kuukaudessa.

Palkat vaihtelevat kunnittain. Lastentarhanopettajan tehtäväkohtainen palkka on Espoossa on 2 409,62 euroa. Helsingin kaupunki puolestaan hakee parhaillaan lastentarhanopettajaa 2 393 euron palkalla.

Erityislastentarhanopettajan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan palkka on Espoossa 2 670,49 ja koordinoivan varhaiskasvatuksen erityisopettajan 2 720,59 euroa.

Työkokemuslisä on 3 prosenttia tehtäväkohtaisesta palkasta vähintään 5 vuoden ja 8 prosenttia vähintään 10 vuoden palvelun jälkeen.

Tämän lisäksi noin 40 prosentille maksetaan työsuoritukseen liittyvää henkilökohtaista lisää 55–240 euroa kuussa.

Lähde: Virpi Mattila, careerjet.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu