Puheenaihe

SDP linjasi verotusta uusiksi – nämä kohteet puolue aikoo laittaa verolle

Demarit ovat julkistaneet uuden, vuoteen 2030 saakka ulottuvan vero-ohjelmansa. Puolue usuttaisi verokarhun muun muassa ulkomaisten eläke- ja sijoitusrahastojen kimppuun. Kuvituskuva.

Else Kyhälä / arkisto

Sosialidemokraatit ovat julkaisseet uunituoreen vero-ohjelmansa, joka ulottuu vuoteen 2030 saakka. Puolue tutkii nyt sitä, mikä rooli verotuksella on hyvinvointivaltiossa.

– On syytä palata verotuksen perusasioihin. Veroilla rahoitetaan hyvinvoinnin takaavat julkiset palvelut ja etuudet. Sillä myös vähennetään eriarvoisuutta ja taataan kaikille kansalaisille yhtäläiset mahdollisuudet, toteaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Puolueen mukaan tulevaisuuden talous korostaa entisestään tarvetta progressiiviselle verotukselle, jossa maksukyky vaikuttaa verojen tasoon.

Veropohjaa tiivistämällä Suomessa voidaan SDP:n mukaan keventää pieni- ja keskituloisten palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten verotusta. Uudella työtulotuella voitaisiin puolestaan kohdentaa veronkevennykset myös kaikkein pienituloisimmille palkansaajille. Näin tuettaisiin myös osa-aikaisten työllistymistä.

Suomessa omistamisen verotus on puolueen mukaan suhteellisen kevyttä, kun sitä verrataan kaikkiin verotuloihin. Vuonna 2015 Suomessa omistamisen verojen osuus oli 16 prosenttia, kun koko EU:ssa taso oli keskimäärin 21 prosenttia.

SDP:n vero-ohjelma sisältää myös lyhyen aikavälin toimenpiteitä omistamisen veropohjan tiivistämiseksi.

– Laittaisimme esimerkiksi ulkomaiset eläke- ja sijoitusrahastot verolle perimällä niiden saamista osingoista lähdeveroa, toteaa kansanedustaja Timo Harakka, joka on johtanut vero-ohjelman valmistelua.

Harakan mukaan veroilla voidaan parhaimmillaan uudistaa taloutta ja vastata maailman muutoksiin. Jos arvonlisäverotus perustuisi kestävään kehitykseen, esimerkiksi korjauspalveluiden käyttö ja kierrätys voisivat Harakan mielestä nauttia alemmista verokannoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu