Puheenaihe

EDM soi joka puolella ja valtasi lähes kaikki festarit, kunnes kiinnostus yhtäkkiä lopahti – Dj selittää mitä oikein tapahtui ja mikä on seuraava buumi

Dj Milla Lehto on tehnyt lähes 20-vuotisen uran alallaan.

Timo Torvikoski

EDM eli elektroninen tanssimusiikki oli muutaman vuoden joka paikassa.

Se hallitsi soittolistoja radiossa ja musiikkityyliä soittavat festivaalit keräsivät kymmeniä tuhansia kävijöitä. Eikä sen vieläkään voida sanoa kadonneen, mutta suurin buumi tuntuu nyt laantuneen.

Dj Milla Lehto on ollut alalla jo 18 vuotta ja osaa arvailla, miksi kiinnostus on yhtäkkiä lopahtanut.

– EDM ei kyennyt uudistumaan tarpeeksi paljon ja ihmiset kyllästyivät. Se on ihan luonnollista, kun samaa kaavaa toistaa lakkaamatta. EDM yhdisti todella monia konemusiikin elementtejä ja tiivisti ne pieneen pakettiin, joka ilmeisesti miellytti ihmisiä. Tapahtumajärjestäjät ja monet artistit haistoivat tämän, Lehto analysoi.

– Enkä sano, että buumi oli huono asia. Underground-artisteille siitä oli myös hyötyä, sillä se toi paljon uusia ihmisiä konemusiikin pariin. Tuskin he alkavat yhtäkkiä kuunnella Kari Tapiota, hän nauraa.

Lehto myös ennustaa, mikä on seuraava konemusiikin nouseva trendi.

– Nyt techno on ollut kovassa nosteessa ja seuraavaksi se saattaa olla trance.

Pitkän dj -taipaleensa aikana Milla Lehto on huomannut toisen selkeän muutoksen, jonka on tuonut mukanaan musiikinteon helpottuminen.

– Lähes kaikki tekevät nykyään omia biisejään. Se on paras tapa päästä soittamaan kansainvälisiä keikkoja. Itsekin olen aloittanut omien biisien teon. Tavoitteenani on vetää vuonna 2020 20-vuotisjuhlakiertue, joka koostuu kokonaan omasta musiikista.

Silti, Lehto ei megahittejä metsästä.

– Se johtaa aina väkisin kaupallistumiseen ja sitä haluan välttää. Totta kai isoilla biiseillä voisi päästä Tomorrowlandin kaltaisen jättimäisten festareiden lavalle. Kyseinen festari ei ehkä ole ihan tyyliäni, mutta totta kai se olisi kokemus. Jos itse saisin valita, haluaisin päästä esiintymään Burning Man -festivaaleille Yhdysvaltoihin.

Lehto on jo vuosia järjestänyt Suomessa bileitä konemusiikin ystäville. Hänen mukaansa Suomen konemusiikkipiireissä on selkeä ero maailma vastaaviin.

– Täällä bileissä on aika nuorta porukkaa. Ulkomailla taas vanhempaa. Ehkä se ajatus juuri siitä, että niitä nuoria on niin paljon pitää varttuneemmat ihmiset poissa, hän pohtii eroavaisuuden syytä.

Lehto mainitsi jo aiemmin kaupallisuuden välttelemisen. Se on valintana johtanut siihen, että Lehto kumppaneineen ei varsinaisesti ui rahoissa.

Silti hän ei vaihtaisi tyyliään mistään hinnasta.

– Kyllähän niitä lippuja bileisiin saa myydä aika paljon, että saa kulut katettua. Mutta tämä on rakkaudesta lajiin, Lehto hymyilee.

Dj Milla Lehdon voi nähdä 16.6 Kauppatorilta lähtevällä Ange du Demon risteilyllä sekä 22.9 BASS GAME 3v-bileissä Suvilahden Tiivistämöllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu