Puheenaihe

Helsinkiläistrio osti jugend-huvilan, korjaa luksusasunnoiksi – talo kelpasi ex-presidentillekin

REMONTTI  Talossa asui Lauri Kristian Relander ennen presidentiksi valintaansa.

Relanderin huvila maalataan kalkkimaalilla.

Päivi Tuovinen

Ensi keväänä tässä Vantaan Jokiniemeen vuonna 1908 valmistuneessa jugend-tyylisessä villassa taas asutaan. Juuri nyt Relanderin huvilaksi kutsuttu talo on sisältä rajun näköinen, sillä mittava remontti on vasta alussa.

Jokiniemen vaaleanpunaiseen kivikaunottareen rakennetaan kuusi asuntoa. Niiden pinta-alat vaihtelevat 76–95 neliömetriin. Jugend-arkkitehtuurin ajatuksia noudattaen talo on sokkeloinen ja epäsymmetrinen. Yhteen asuntoon tulee oma sisäänkäynti ja muilla viidellä se on yhteinen.

Remontti tehdään kuin silkkihansikkain, sillä entinen Metsäntutkimuslaitoksen alue Jokiniemessä on valtakunnallisesti merkittävä rakennusperintökohde. Alueen rakennukset on suojeltu asetuksella valtion omistamista rakennuksista.

– Käyttö on parasta suojelua. On hienoa, että arvokas ja merkittävä rakennus ei jää tyhjilleen, iloitsee Vantaan kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen.

Relanderin huvilassa on meneillään mittava remontti. Jugend-talon omistajiin kuuluvat Tapio Laakko ja Thomas Selenius tekevät kunnostustöitä itse niin paljon kuin pystyvät. Kuva: Päivi Tuovinen

Talon alkuperäisessä sähkökeskuksessa on marmorikansi.

Talossa käytetään kalkkimaalia ja kaikkea alkuperäistä säilytetään mahdollisimman paljon, kuten ikkunat ja niiden lasit. Edellinen remontti tehtiin 1990.

– Ikkunoissa on iso työ, tunnustaa Thomas Selenius, yksi talon uusista omistajista.

Ikkunoiden puupokat pitää puhdistaa vanhasta maalista, kitata ja maalata. Eikä siinä mitään, mutta kun ikkunanpokia on 130 pelkästään kolmikerroksisen talon ensimmäisessä kerroksessa.

– Tämä on niin hieno, että tätä ei voi jättää tekemättä, Thomas Selenius intoilee.

Selenius ja hänen yhtiökumppaninsa Tapio Laakko ja isä Lasse Selenius tiesivät kyllä, mihin ryhtyivät, kun ostivat talon Senaatti-kiinteistöiltä puoli vuotta sitten.

Helsinkiläiskolmikolla on aiempaa kokemusta vanhojen talon kunnostamisesta ja entisöinnistä Helsingissä. Kun Vantaan projekti valmistuu, he aloittavat Laivastokadulla Suomenlahden merivartioston esikunnan entisen rakennuksen remontoinnin asumiskäyttöön.

Vanhan kunnostaminen ei ole halpaa lystiä. Kunnostajat arvioivat, että Relanderin huvilan remonttiin kuluu noin 1,5 miljoonaa euroa. He ostivat talon noin 330 000 eurolla.

Asunnoista tulee Vantaan arvokkaimpia. Tarkka neliöhinta selviää töiden edetessä, sillä yllätyksiäkin saattaa tulla. Tässä vaiheessa neliöhinta-arvio on 5 000 euron tuntumassa.

Thomas Selenius aikoo itse muuttaa yhteen asunnoista. Asunto on toiminut joskus puimurihuoneena ja sinne johtaa betoniluiska, joka hyödynnetään terassin rakentamisessa.

Talon toisessa kerroksessa asui ja työskenteli Suomen presidenttinä (1925–31) toiminut Lauri Kristian Relander 1908–17. Siitä talo on saanut lempinimensäkin, Relanderin talo tai huvila.

Jokiniemessä asuessaan Relander toimi valtion maanviljelystaloudellisessa koelaitoksessa assistenttina. Hän pääsi myös eduskuntaan, kun hän asui Vantaalla.

Relanderin talon vieressä on toinenkin Heikki Helinin suunnittelema jugend-huvila, mutta sitä Senaatti-kiinteistöt ei ole vielä saanut myytyä. Myyntipäällikkö Asko Taskila uskoo, että kaupat tehdään ennen lomakauden alkua.

Jokiniemen alue

  • Valtion omistama Senaatti-kiinteistöt myi "Relanderin talon" tarjouskilpailun jälkeen. Tontin pinta-ala on runsaat 1 800 neliötä ja rakennuksen kerrosala noin 763 kerrosneliömetriä.
  • Talon on suunnitellut Maanviljelyshallituksen arkkitehti Heikki Helin, joka suunnitteli myös vieressä sijaitsevan toisen jugend-tyylisen huvilan.
  • Talossa on asunut Relanderin lisäksi toinenkin merkkihenkilö, metsänhoitaja, Metsähallituksen johtaja Mauno Pekkala. Pekkala toimi pääministerinä 1946–48.
  • Luonnonvarakeskuksen (ent. Metla) alueelle rakennetaan myös uutta. Jokiniemenkujan varteen nousee neljä kerrostaloa. Asunnot rakentaa T2H.
  • Toisen jugend-huvilan lisäksi alueelta on myymättä 4. kerroksinen vanha toimistorakennus, johon voi kaavan mukaan tehdä asuntoja.
  • Jugend-rakennuksia on Vantaalla vain joitakin, kuten Armas Lindgrenin suunnittelema Håkansbölen kartanon päärakennus Hakunilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuvat: Eiran kummitustalo pesi kasvonsa – 500-neliöinen arvohuvila vaihtoi omistajaa 6,2 miljoonalla eurolla20.5.2018 19.25
Kiista arvohuvilan korjauksista jatkuu Helsingissä, omistajalle 20 000 euron uhkasakko – "Viereen rakennetaan kaiken maailman jakomäkiä"31.1.2018 06.27
Kateus herää: näihin Helsingin luksustaloihin tulee aulapalvelu ja erilliset vierashuoneet18.2.2018 19.30
Sääntö-Suomessa huvilan vuokrasta tuli siivouspainajainen – "Jynssäsimme tunteja ja silti omistaja halusi rahaa"22.6.2017 06.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu