Puheenaihe

Kauppakeskus keksi uuden keinon häiriöiden vähentämiseksi – "Meno on rauhoittumaan päin"

NUORET Kauppakeskuksessa kiertävät nyt nuorten omat järjestyksenvalvojat.

Calle (vas.) ja Tanja hoitavat noja-rooliaan normaalin järjestyksenvalvojan työnsä ohessa. Janne Rinta-Kahilan mukaan heille järjestetään enemmän aikaa tavata nuoria. Nojien työvuorot painottuvat iltapäivään ja iltaan, jolloin nuoria on kauppakeskuksessa eniten, enimmillään kymmeniä.

Marika Lumme

Kauppakeskus Myyrmannissa Vantaalla nuorten häiriökäyttäytymistä on lähdetty ehkäisemään uudella tavalla. Kauppakeskuksessa työskentelee kaksi nuorten omaa järjestyksenvalvojaa eli nojaa, Tanja ja Calle.

He ovat Securitaksen järjestyksenvalvojia, jotka ovat saaneet lisäkoulutuksen nuorten kohtaamiseen.

– Ideana on kohdata nuoria eri tavalla. Tervehdimme, kuuntelemme heidän mielipiteitä ja kiinnitämme huomiota myös positiivisiin asioihin, Calle kertoo.

Calle on työskennellyt Myyrmannissa reilun vuoden. Tanjalle Myyrmanni on järjestyksenvalvojan työn näkökulmasta tuttu reilun kuukauden ajalta. Koulutus on jo tuottanut tuloksia.

– Menemme aktiivisesti juttelemaan heille ja kysymme kuulumisia. Haluamme nuorten ymmärtävän, että me välitämme ja autamme. Meno on rauhoittumaan päin, Calle kertoo.

Viimeksi viime viikolla uutisoitiin Myyrmäessä sattuneesta nuorisojoukon pahoinpitelytapauksesta. Securitaksen palveluesimies Janne Rinta-Kahilan mukaan Myyrmannissa ei ole näkynyt erityistä levottomuutta.

Rinta-Kahila, että Myyrmannissa on nuorten aiheuttamaa häiriökäyttäytymistä melko saman verran kuin muissa pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa. Järjestyksenvalvojat joutuvat puuttumaan meluamiseen ja roskaamiseen sekä joskus pienempiin nahisteluihin. Ajoittain joku nuori poistetaan kauppakeskuksesta.

Rinta-Kahila korostaa, että nuoret ovat tervetulleita kauppakeskukseen, kun käytös on asiallista. Calle uskoo, että nuoria kunnioittava lähestyminen tuottaa hyviä tuloksia.

– Kun riittävän monta kertaa pyytää laittamaan roskat roskikseen, ne alkavat mennä sinne. Eivät nuoret halua, että heidän tekemiseen täytyy aina puuttua negatiivisesti, Calle sanoo.

Nuorten tukena

Myyrmannissa työskentelee kaksi nuorten omaa järjestyksenvalvojaa eli nojaa.

Kyseessä on Nuorten Palvelu ry:n, Cityconin ja Securitaksen yhteistyö, jossa nuorten häiriökäyttäytymiseen kauppakeskuksissa kiinnitetään huomiota uudella tavalla.

Nojat kouluttaa Nuorten palvelu. Yhdistyksen kouluttamia valvojia työskentelee muun muassa Espoossa Isossa Omenassa ja Tampereella Koskikeskuksessa. Häiriökäyttäytyminen on Securitaksen ja Cityconin mukaan vähentynyt niin Espoossa kuin Tampereella.

Järjestyksenvalvojien tavoitteena on saavuttaa nuorten kanssa hyvät ja luottamukselliset välit.

Tärkeä osa toimintaa on yhteistyö paikallisen nuorisotyön kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu