Puheenaihe

Eläinjärjestö Animalian ulostulo saa ymmärrystä kalastajalta: "Tuulet puhaltavat nyt niin"

Vastuullinen vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Animalian huoli kalojen kohtelusta ja eläinsuojelullisista oikeuksista saa osittain ymmärrystä Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtajalta, biologi Markku Marttiselta. Hän allekirjoittaa Animalian toiveet siltä osin, että kalojen mahdollinen kipu ja kärsimys tulee pyrkiä minimoimaan jokaisen kalastajan toimesta.

– Vaikka kalojen kärsimystä ei edelleenkään ole tieteellisesti todistettu, on selvää, että kalastuksen on oltava eettisesti kestävää, Marttinen kommentoi.

Hän selventää sen tarkoittavan sitä, että saalistettu kala tulee tappaa heti tai vapauttaa mahdollisimman pienin vaurioin. Markku Marttinen toivoo jokaisen kalastusta harjoittavan tutustuvan vastuullisen ja eettisen kalastamisen ohjeistuksiin, jotka löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen.

– Tuulet puhaltavat nyt niin, että myös vapaa-ajan kalastuksen pitää kestää tarkastelua.

Animalian toive siitä, että eväkkäät jätettäisiin kokonaan pois ruokalautasilta, ei saa Marttiselta ymmärrystä. Suomessa on noin 1,5 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa, ja Marttinen painottaa kalastuksen olevan olennaisen tärkeänä suomalaisten luontosuhteen ja hyvinvoinnin kannalta. Hän muistuttaa myös kalan terveysvaikutuksista.

– Kalan omegahapot ehkäisevät tutkitusti sydän- ja verisuonitauteja, eikä se ole korvattavissa kasviksilla, Marttinen sanoo.

Hän ei usko hetkeäkään, että kalastus loppuisi tai että suomalaiset luopuisivat kalasta ravintona. Siihen hän uskoo, että kalankasvatus voi muuttua nykyistä eläinystävällisemmäksi tarpeen tai pakon sanelemana.

– Animalian esiin nostama kalojen hidas teurastaminen kalankasvattamoissa oli minullekin uutinen, Marttinen sanoo.

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön kuuluu noin 40 000 jäsentä. Animalian torstaina julkistama kannanotto sai tänään yhteisen vastineen Kalatalouden Keskusliitolta, Suomen Ammattikalastajaliitolta, Suomen Kalakauppiasliitolta, Suomen Kalankasvattajaliitolta ja Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöltä.

Ne vakuuttivat, että kala-alalla eletään luonnon ehdoilla, luontoa kunnioittaen.

– Suurin osa uudesta tutkimustiedosta osoittaa, että kalat tuntevat kipua. Kivunaistimuksen tai -kokemuksen laatua ei kuitenkaan tunneta täysin. Eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Tämä koskee myös kaloja.

– Ammattikalastaja tai kalankasvattaja lopettaa kalansa nopeasti paikan päällä. Myös kalastusta harrastava vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen.

Kala-ala haluaa yhdessä tuoda esille, että on sekä kalastajan että kalankasvattajan etujen mukaista kohdella kalaa hyvin. Hyvinvoivasta, asianmukaisella tavalla lopetetusta kalasta saadaan paras lopputulos myös elintarvikkeen laadun näkökulmasta.

Lue myös: Kalan syönti jakaa kansaa kahteen kastiin – "Tätä Animalia ei ota huomioon"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Järjestö: Kalansyönnistä kannattaisi luopua Suomessa – "Kalat ovat yksilöitä, eivät biomassaa"17.5.2018 13.46
Kalansyönti jakaa kansaa kahteen kastiin – "Tätä Animalia ei ota huomioon"18.5.2018 20.43
Puolitoista miljoonaa suomalaista harrastaa kalastusta10.11.2017 07.05
Salakalastus rehottaa eikä valvoja voi tehdä mitään – Yle: "Reppu täynnä lohia ja virveli kädessä"15.8.2017 11.31
Näin poistat hauesta hankalat ruodot hetkessä. Katso video!3.5.2017 16.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu