Puheenaihe

HS-kysely: Suomenlinnan turistit voisivat maksaa pääsymaksun – helsinkiläisille saari pidettäisiin maksuttomana

Kuvituskuva.

Anu Vertanen

Suomenlinnan ylläpidosta vastaava Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen hoitokunta on parhaillaan laatimassa selvitystä mahdollisen pääsymaksun käyttöönotosta. Perusteena on käytetty muun muassa Unescon maailmanperintökohteena olevan linnoitussaaren roskaantumista. Tällä hetkellä saareen pääsee kulkemaan HSL-matkalipulla.

HS:n kyselyssä selvitettiin, mitä mieltä ihmiset olisivat mahdollisesta pääsymaksusta. Kyselyyn vastasi 5017 henkilöä, joista 62 prosenttia kannatti pääsymaksua ja 38 prosenttia vastusti sitä. Vastauksia sai myös perustella.

HS:n julkaisemissa perusteluissa kaupunkilaiset ovat erityisen huolissaan siitä, että myös helsinkiläisiä koskeva pääsymaksu johtaisi pienituloisilta suljettuun kaupunkialueeseen. Toisaalta ollaan huolissaan saarella asuvista noin 800 helsinkiläisestä, joiden luona vierailevat sukulaiset joutuisivat maksamaan pääsymaksun.

– Suomessa ei tule sallia suljettuja kaupunkialueita. Se että rikkaille luotaisiin erilliset portein suljetut kaupunkialueet on segregaation viimeinen päämäärä, perusteli eräs vastauksiaan HS:lle.

– Pääsymaksu on nykyaikana täysin ymmärrettävä käytäntö. Pääsymaksu tällaisessa herkässä kohteessa on ympäristövastuun kantamista. Sitä tulisi saaren markkinoinnissa tuoda selkeästi esille ja selittää, mitä maksulla katetaan, kirjoittaa toinen vastaaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu