Puheenaihe

Harvinainen seksissä leviävä syöpävirus löytyi Helsingissä – HS: Lääkärit varoittavat maailmalla

Kuvituskuva

Päivi Tuovinen

Helsingissä sijaitsevassa laboratoriossa on löydetty harvinainen ikivanha syöpävirus, joka voi tarttua suojaamattomassa seksissä kuten aids.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Huslabin näytteestä on löydetty vaarallista leukemiaa aiheuttavasta htlv-1-virusta. Laboratorion linjajohtajan Maija Lappalaisen mukaan sitä tavattiin edellisen kerran Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä vuosituhannen alussa.

HS:n mukaan kymmenet tutkijat ja lääkärit varoittivat Maailman terveysjärjestöä htlv-1-viruksesta arvostetussa lääketieteen aikakausilehdessä Lancetissa pari viikkoa sitten. Syynä on se, että htlv-1 on joillakin alueilla esimerkiksi Australiassa tavattoman yleinen.

Htlv-1 oli ensimmäinen niin sanottu retrovirus, jonka ylipäätään havaittiin aiheuttavan syöpää.

Virusta on eristetty muun muassa 1 500 vuotta vanhoista muumioista Etelä-Amerikassa.

Virus ei ole vielä levinnyt maapallolla kuten hiv, vaikka ne ovatkin toisilleen sukua.

Htlv-1 tarttuu samalla tavalla kuin hiv eli veren ja kehon eritteiden välityksellä esimerkiksi suojaamattomassa seksissä.

Se siirtyy myös rintaruokinnassa äidiltä lapselle, samoin huumeneuloissa ja huolimattomissa verensiirroissa.

HS:n haastatteleman Helsingin yliopiston professori Kalle Sakselan mukaan Suomessa viruksen aiheuttamia leukemiatapauksia on ollut vielä hyvin vähän, jos ollenkaan. Hän ei usko levinneisyyden juuri muuttuvan lähivuosina. Lähin eurooppalainen viruksen merkittävä esiintymisalue on Romaniassa.

Viruksen kantajia on etenkin Australiassa ja eteläisessä Japanissa. Leukemiavirusta tavataan merkittävästi myös Etelä-Amerikan ja Afrikan maissa.

Kantajista 4–5 prosenttia saa leukemian vuosien kuluttua tartunnasta. Taudinmäärityksen jälkeen ihminen elää ehkä 8–10 kuukautta. Hoitoa tai rokotetta ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudet seksitavat sairastuttavat etenkin nuoria miehiä – lääkäri varoittaa HS:ssa8.2.2018 20.45
Tippurista tuli entistä viheliäisempi seksitauti – lääkehoito kohtasi vakavan pulman8.5.2018 20.43
Kaksi ikävää seksitautia yleistyy pääkaupunkiseudulla – Lääkäri kumoaa harhaluulon: "Niin ajateltiin 20 vuotta sitten"21.8.2017 21.20
HS: Seksitaudit ovat yleisiä – silti niistä vaietaan: "Jos suhde kaatuu seksitautiin, se olisi varmaan kaatunut muutenkin"1.8.2017 22.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu