Puheenaihe

Sortuiko Puolustusvoimien ex-työntekijä vakavaan rikokseen rahapulassa? – "Kyllä tämä harvinainen juttu on"

RIKOSEPÄILY Puolustusvoimien ex-työntekijään epäillään varastaneen räjähteitä ja patruunoita ja myyneen niitä eteenpäin internetissä. Oikeudenkäynti alkaa kesäkuussa.

Puolustusvoimissa työskennelleen opistoupseerin epäillään varastaneen Puolustusvoimilta räjähdysaineita sekä patruunoita ja myyneen niitä Tor-verkossa internetissä.

Riina Haapala

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa lähiviikkoina erittäin harvinainen oikeudenkäynti, jossa Puolustusvoimien työntekijää syytetään koulutuskäyttöön tarkoitettujen patruunoiden ja räjähdeaineiden varastamisesta ja myymisestä internetin Tor-verkossa.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa yksi päivä ja se alkaa torstaina 7. kesäkuuta.

– Kyllä tämä harvinainen oikeudenkäynti on. Eihän ole tyypillistä, että Puolustusvoimien työntekijät anastavat Puolustusvoimilta, sanoo kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia Helsingin syyttäjänvirastosta.

Syytettynä on vuonna 1978 syntynyt Puolustusvoimien palveluksessa työskennellyt opistoupseeri.

Larkia ei suostu kertomaan ennen oikeudenkäynnin alkamista, minkälaista rangaistusta hän nelikymppiselle miehelle vaatii. Tuomio ei Larkian mukaan voi olla sakkoa, vaan sen täytyisi olla vankeutta. Vankeusrangaistus voi olla joko ehdotonta tai ehdollista vankeutta.

– En ota kantaa siihen, kumpaa tulen vaatimaan.

– Törkeästä kavalluksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta molemmista rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen. Ja koska minimirangaistus kyseisistä rikoksista on tuo neljä kuukautta, niin sen takia on selvää, ettei rangaistusvaatimus voi olla sakkorangaistus, Larkia jatkaa.

Tuomio annetaan kesäkuun aikana.

Larkia on nostanut tänä vuonna 40 vuotta täyttävää miestä vastaan syytteen törkeästä kavalluksesta, törkeästä palvelusrikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Teot ajoittuvat syksyn 2016 ja alkupuoliskon 2017 väliselle ajalle.

Teon syynä on todennäköisesti ollut raha.

Merisotakoulussa opistoupseerina työskennelleen miehen epäillään varastaneen Puolustusvoimilta räjähdysaineena tunnettua TNT:tä ja ainakin yli 700 patruunaa ja tämän jälkeen yrittänyt myydä materiaalia Tor-verkossa. Tor-verkko on internetissä toimiva salainen verkko, jossa myydään huumeita ja aseita.

Puolustusvoimat pitää kirjaa omaisuudestaan, mutta varkaudet olivat päässeet tapahtumaan todennäköisesti koulutusten aikana.

Poliisi pääsi miehen jäljille verkkotarkkailun perusteella ja tekemällä viime kesänä valeostoja, jossa tämä jäi kiinni. Larkian mukaan epäillyt rikokset ovat miehen osalta "osin myönnetty ja osittain ei".

Miehen virkasuhde purettiin tapahtuneen tultua ilmi. Kyseessä on ankarampi toimenpide kuin irtisanominen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kutsui intin esimiestä ”jakorasiaksi” – STT: Näin armeija rankaisee15.1.2018 09.13
HS-mielipide: Kapteeni syyttää armeijaa naisvihamielisyydestä – tyttärien häirintään ei puututtu3.12.2017 15.00
Elsa ei halua armeijaan eikä sivariin – "Miksi yhdelle ryhmälle on annettu erivapaus?"29.4.2018 09.45
MT: Armeijasta vapautettujen määrä kasvanut huimasti – mielenterveysongelmat näkyvät29.9.2017 20.15
Kokoomusnuoret verottaisi armeijasta pois jääviä – koskisi etenkin nuoria naisia8.1.2018 14.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu