Puheenaihe

Helsinkiläisräppäri Kajus, 26, vaihtoi maisemaa videota varten, mutta se on miehelle tuttua – "Olen asunut, Liettuassa, Venäjällä, Unkarissa, Keniassa ja Kiinassa"

MUSIIKKI Eri puolilla maailmaa asunut diplomaattiperheen poika teki musiikkivideon Porvoossa.

Porvoo on kaunis. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa Suomessa, Kaj Lindgren sanoo.

Milana Quinlan

Kyllä mahtoivat turistit ja koirankävelyttäjät ihmetellä äitienpäivän iltana, kun Porvoon Näsinmäellä kaikui englanninkielinen räppi.

Siellä oli videotaan tekemässä helsinkiläinen musiikkiteknologiaopiskelija Kaj Lindgren, 26, joka käyttää YouTube videoissaan tai SoundCloud videoissaan taiteilijanimeä Kajus.

Hän teki videon Porvoossa, koska ihastui kaupunkiin. Se löytyy Kajus Beats -hakusanalla YouTubesta.

Porvoo jätti miehen ihmetyksen valtaan."

– Porvoo on kaunis. Kävi hyvä mäihä että oli niin hyvä keli. En ole ikinä Suomessa nähnyt mitään samanlaista ja se jätti minut ihmetyksen valtaan. Olisipa enemmän alueita Suomessa missä vanhoista kaupungeista olisi noin hyvin pidetty huolta. Kirkko oli kyllä mahtava nähtävyys ja tuli vähän semmonen olo että olenko ees Suomessa. Linnanmäeltä näki kauniisti koko kaupungin, käyn varmasti siellä uudestaan, hän lupaa.

suomalainen diplomaattiperheen poika, joka on elänyt suurimman osan elämästään ulkomailla. Hän puhuu englantia sujuvammin kuin suomea, koska hän on käynyt koulunsa englanniksi.

– Olen asunut, Liettuassa, Venäjällä, Unkarissa, Keniassa ja Kiinassa. Muutin nuorena paikasta paikkaan koska äitini Pia Stjernvall oli lähetystössä töissä ja tällä hetkellä hän on Kosovossa suurlähettiläänä. Monessa maassa asuimme vain kaksi vuotta, mutta Keniassa viisi, jossa kävin amerikkalaista koulua. Sitä paikkaa on vielä ikävä melkein joka päivä ja toivon, että joku päivä voin palata sinne ainakin hetkeksi.

Keniaa ikävöin melkein joka päivä."

Keniassa käydyn lukion jälkeen hän muutti yksin Kiinaan.

– Kiina oli sitten high schoolin jälkeen. Opiskelin siellä Business Adminstrationia (liiketaloutta) viisi vuotta englanniksi. Kiinaan menin koska armeijan jälkeen en tiennyt mitä tehdä ja olin kerran käynyt Kiinassa ja siitä tykännyt. Hain moneen kouluun ja sain positiivisen vastauksen heti viikon päästä. Oli se aika kokemus mutta en hirveesti pitänyt opiskeluaineesta ja koulusta. Oli hyvä fiilis kun tulin takaisin. Suomi oli taas todella kaunis.

Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen paluumuutto Suomeen oli kuitenkin haasteellista. Onneksi oli musiikki.

– Räppääminen on aika terapeuttista. Aloitin sen jo armeijassa kun tulin takaisin Suomeen Keniasta. Ensiksi se oli vain random sanoja laitettu yhteen ja sit tunteita pieneen mustaan notebookkiin. Kai se autto ymmärtää asioita ja handlaa niittä paremmin. Takaisin Suomeen muutto ei ollut hirveen helppoa, Lindgren myöntää.

Hänen instrumenttinsa räppilaulun lisäksi on tietokone.

– Teen räppiä tietokoneella käyttäen ohjelmaa FL studios ja Rode N1A microfonia, millä sitten recordaan sanat beatin päälle ja miksaan ne ite. Olen myös alottanut tekemään omia beattejä, mut tällä hetkellä käytän hyvän frendin Äl-Teen tekemiä, koska ne ovat tuhat kertaa parempia ja olen tottunut niihin.

– Genre on Hip Hop ja Lofi Hiphop eli Low-Fidelity Hip Hop, ja joskus conscious hip hop missä sitten räppään asioista mitä näen ja koen elämässä.

Oishan siitä ihan makee saada rahaa kanssa."

– Räppään varmaan sen takia että se on helppo tapa self expressioniä, en ole ikinä ollut hirveen hyvä instrumenttien kanssa mutta sanat ja tarinat tullut aina tosi helposti ja se tuntuu jotenkin oikealta. Olen kyllä pianoa halunnut oppia soittamaan, mutta ei oo vielä siihen päästy.

– Musiikilla haluisin saada sen fiiliksen et muut myös tykkää siitä, ja voisin antaa ihmisille esimerkiksi jotain mietittävää tai jotain riimejä mitkä naurattaa. Oishan siitä ihan makee saada rahaa kanssa mutta en ikinä haluisi että siitä lähtisi se tekemisen ilo pois, Lindgren sanoo.

Kajus löytyy Youtubesta tai SoundCloudista."

Aiheet eivät häneltä ihan hevillä lopu.

– Kirjoitan ihan mistä vain. Nautin siitä, että saan kirjoittaa lyhyitä tarinoita, jotka ovat nopeita ja selkeitä. Musiikki mahdollistaa sen, että pystyn kertomaan niitä tarinoita. Jotkut ideat tulevat elämästäni, jotkut tulevat elokuvista tai kirjoista joita luen.

Hänen musiikkiaan löytyy Youtubesta tai SoundCloudista taiteilijanimellä Kajus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu