Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

IL:n haastattelemat tutkijat kyseenalaistavat Alkon monopoliaseman: "Aikuisen ihmisen on otettava vastuu itsestään"

Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Halava

Iltalehden haastattelemat tutkijat arvostelevat rajusti Alkon monopoliasemaa. Tutkijat Kimmo Herttua ja Kari Poikolainen uskovat, että pelkästä kansanterveydellisestä näkökulmasta katsottuna Alkon alkoholimonopoli on tarpeeton.

Suomessa Alkon monopoli luotiin 1930-luvulla kieltolain jälkeen. Sen säilyttämistä on perusteltu kansanterveydellisillä syillä, mutta IL:n Helsingin yliopiston kansanterveystieteen dosentin, tohtori Kari Poikolaisen mukaan monopoli ei ole käyttäjien alkoholikulutuksen kannalta tarpeellinen.

– Sen ymmärtää helposti, kun huomaa, että samoja konsteja on käytetty Suomessa tupakkapolitiikassa ilman mitään monopolia, sanoo Poikolainen IL:lle.

Etelä-Tanskan yliopiston kansanterveystieteen laitoksen tutkimusyksikön johtaja, tohtori Kimmo Herttua ei pidä myöskään kansanterveydellistä perustelua alkoholimonopolille enää uskottavana. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Tanskassa alkoholi on osa yhteiskuntaa ja siellä haittoja on vähemmän kuin Suomessa.

– Aikuisen ihmisen on otettava vastuu itsestään, valtio on sitä yrittänyt ottaa huonolla menestyksellä, sanoo Herttua IL:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu