Puheenaihe

Sijoitettuja lapsia yhä enemmän – "Nuorten mielenterveyden palvelut vaikuttavat eriarvoisilta ja sattumanvaraisilta"

Kuvituskuva.

Arkisto/ Terhi Marttinen

Kodin ulkopuolelle oli viime vuonna sijoitettuna liki 18 000 lasta, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tilastosta.

Kiireellisesti sijoitettiin hieman yli neljätuhatta lasta, mikä on viisitoista prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Eniten sijoitettiin 15-vuotiaita.

– Kaikki palvelut ja tuki ovat pettäneet silloin, kun sijoitus on ainoa vaihtoehto. Nuorten vaikea tilanne johtuu usein siitä, että palveluiden välinen yhteistyö ei toimi tai oikeaa palvelua ei ole, sanoo SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen järjestön tiedotteessa.

Palsasen mielestä perheiden auttamiseen tarvitaan uutta asennetta ja rakennetta. Yksi malli on perhekumppani, jonka avulla teinien perheille annetaan apua jo ennen sijoitustarpeen syntymistä.

Nuorten mielenterveyspalveluiden toimivuutta Uudellamaalla selvittäneen SOS-Lapsikylän kehittämispäällikön Johanna Hedmanin mukaan tulokset olivat huolestuttavia.

– Nuorten mielenterveyden avopalvelut vaikuttavat eriarvoisilta ja sattumanvaraisilta. Mielekäs päivätoiminta sekä liikkuvat ja kotiin vietävät palvelut on todettu tehokkaiksi, mutta silti ne puuttuvat monista kunnista, Hedman kertoo.

Avopalvelujen henkilöstömäärätkään eivät olleet yhteydessä kuntien väkilukuun tai lastensuojelun asiakasmääriin.

– Vaikka tarkastelussa olivat vain Uudenmaan alueen palvelut, en epäile, etteikö vastaava tilanne olisi muuallakin Suomessa, toteaa Hedman.

Me-säätiö kuvasi keväällä julkaistussa raportissa sadan haastatellun nuoren toiveita ja ajatuksia palvelujärjestelmästä.

Nuoret toivoivat varhaisempaa tukea, auttajien jalkautumista heidän joukkoonsa, tukea harrastamiseen sekä ennen kaikkea aikuista, jolla olisi aikaa.

Raportin mukaan nuoret kaipaavat kokonaisvaltaista tukea, jossa työntekijät ja auttajat eivät jatkuvasti vaihdu, vaan tukevat kaikissa elämän käänteissä.

– Nuorten palvelut ja niiden henkilöstö vaihtelevat kunnittain ja alueittain. Jos matalan kynnyksen palveluita ei ole tai niissä ei ole väkeä riittävästi, kuka nuoren kohtaa, ehtii kuunnella kuulumiset ja kulkea rinnalla, Hedman kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hurja luku Suomesta: Sijoitettuja lapsia jo enemmän kuin pääministerin kotikunnassa asukkaita12.1.2018 06.00
Karu tieto: Ambulanssi tarvitaan lasten avuksi eniten alueilla, joilla vanhempien tulot ovat pienet 15.5.2018 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu