Puheenaihe

Brother Christmas tekee paluun: Auttaa nyt 10-vuotiasta Santraa – "Viime aikoina on ollut pientä heräämistä"

Ari Koponen tunnetaan hyväntekijänä nimeltä Brother Christmas.

Anton Soinne

Brother Christmasin tekemä hyväntekeväisyys on kuihtunut pieneksi sen jälkeen, kun yhdistyksen perustaja Ari Koposen rahankäytöstä nousi kohuhelmikuussa.

Koponen laskee, että viime vuonna yhdistys teki hyvää noin 7 000 ihmiselle. Brother Christmas auttoi muun muassa perheitä, jotka olivat kohdanneet sairauksia, työttömyyttä ja äkillisiä muutoksia. Kohun jälkeen yhdistys on pystynyt auttamaan "muutamia kymmeniä" ihmisiä.

– Nyt on ollut hiljaisempaa. Sitä se kohu varmasti teettää, Koponen kommentoi Helsingin Uutisille.

Avunpyyntöjä Brother Christmas saa edelleen entiseen tapaan. Kohu laittoi raha-hanat kuitenkin kiinni. Pulaa on etenkin suurista ja keskisuurista yrityksistä, jotka laittavat suuria summia hyväntekeväisyyteen.

– Tukea tulee pienemmiltä yrityksiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. Isommat katselevat nyt tilannetta. Olemme kuitenkin käyneet keskusteluja heidän kanssaan, jotka ovat olleet aikaisemmin mukana. Ehkä jotain pientä heräämistä on viime aikoina ollut, Koponen kertoo.

– Ei tämä ole kisa, kuka auttaa eniten.

– Ei tämä ole kisa, kuka auttaa eniten. Haluamme antaa mahdollisimman laadukasta apua.

Koponen sanoo, että hänellä on hyvä motivaatio hyväntekeväisyyteen. Aika näyttää, mihin suuntaan hyväntekeväisyydelle kerättävät rahamäärät kehittyvät. Ensiksi hän haluaa odottaa, että käynnissä oleva poliisitutkinta valmistuu.

Poliisilla on tutkinnassa tällä hetkellä Koposta kohtaan tehty kiristys ja tietovuoto sekä epäilty törkeä kunnianloukkaus.

Poliisihallitus tekee selvitystä rahankäyttöluvasta ja varojen käytöstä.

Koponen sanoo, että hän on toimittanut poliisihallitukselle kaikki pyydetyt tiedot, eikä halua kommentoida asiaa enempää.

– Antaa heidän tehdä nyt omaa työtään, Koponen toteaa.

Poliisista kerrotaan, että juttukokonaisuus ja materiaalin määrä on niin laaja, että tutkinnasta tiedotetaan seuraavan kerran todennäköisesti vasta syksyllä.

– Hoidetaan tutkinta ensin.

Huhtikuussa tilintarkastusyhteisö RSM Finland sai valmiiksi Brother Christmasin tilaaman selvityksen. Merkkejä epäilyttävästä rahankäytöstä ei löytynyt.

RSM Finland suositteli tuolloin, että yhdistyksen hallinto kannattaa muuttaa läpinäkyväksi ja ottaa hallitukseen mukaan ulkopuolisia ihmisiä. Tällä hetkellä Ari Koponen on edelleen Brother Christmasin hallituksen puheenjohtaja.

– Hoidetaan tutkinta ensin ja tehdään sitten toimenpiteitä. Hallitukseen ei varmasti tässä tilanteessa ole jonoksi asti ihmisiä, Koponen pohtii.

Hyväntekijöitä Suomessa riittää, mutta autettavien kohteiden löytäminen voi olla luultua vaikeampaa. Brother Christmas sanoo, että heidän työnään on järjestää hyväntekeväisyyskohteita esimerkiksi yrityksille.

– Moni haluaa tehdä hyvää, mutta kohteen löytäminen on ongelmallisempaa.

Koponen kiertää paljon sairaaloissa, joissa hän on tutustunut lapsiin ja heidän vanhempiinsa.

Tällä hetkellä Brother Christmas kerää varoja muun muassa 10-vuotiaalle Santralle, joka on sairastanut syöpää kahdeksan vuotta. Kesäkuussa Brother Christmas toteuttaa Santran unelman päästä Pariisin Disneylandiin.

– Santran syöpä on uusiutunut neljä kertaa. Nyt hoidetaan kivuttomia päiviä, Koponen kertoo.

Varoja Santran matkaan kerää muun muassa pk-seudulla toimiva Ladyt-kuntosaliketju, joka järjestää tiistaina 12. kesäkuuta hyväntekeväisyyslenkin Malminkartanolla. Yritys on tehnyt yhteistyötä Brother Christmasin kanssa kaksi kertaa aiemminkin.

Brother Christmasin Facebook-sivulla kerrotaan, että jos matkasta ja keräyksestä jää ylimääräisiä varoja, lahjoitetaan varat käytettäväksi Santran hyväksi.

Ari Koponen ei itse pääse juoksemaan Malminkartanolla.

– Minun oli tarkoitus olla mukana, mutta lähden Santran Pariisin reissulle ja se on samaan aikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Brother Christmasin tilintarkastaja: "Rahaa ei ole valunut lähipiirille, ei syytä epäilyksiin"12.4.2018 12.05
Poliisi aloittaa tutkinnan Brother Christmasin rahankeräyksestä – epäilyinä kavallus, kirjanpitorikos ja rahankeräysrikos11.4.2018 15.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu