Puheenaihe

Nuoret kiinnostuivat ilmaisesta ehkäisystä – "Tiedusteluita tulee enemmän kuin aikaisemmin"

EHKÄISY Helsinki tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille. Hormonittomista vaihtoehdoista kuparikierukan suosio on nuorten keskuudessa kasvanut.

Helsinki mahdollistaa ilmaisen ehkäisyn kaikille alle 25-vuotiaille. Valtaosalla tytöistä ensimmäinen ehkäisy on edelleen ehkäisypillerit. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Kaupungin päätös myöntää kaikille alle 25-vuotiaille helsinkiläisille ilmainen ehkäisy on lisännyt kyselyiden määrää.

– Tiedusteluita tulee. Terveysasemilla, opiskelijaterveydenhuollossa ja keskitetyssä ehkäisyneuvonnassa kysellään asiaa enemmän kuin aikaisemmin, kertoo kaupungin keskitetyn ehkäisyneuvonnan vastuulääkäri Satu Suhonen.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa toimivaan keskitettyyn ehkäisyneuvontaan ohjautuu valtaosa synnyttämättömistä, jotka haluavat kierukan tai ehkäisykapselin sekä alle 16-vuotiaat nuoret, mikäli ehkäisyn aloitusta ei voida toteuttaa koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa

Keskitetyssä ehkäisyneuvonnassa työskentelee kaksi lääkäriä ja pian viisi terveydenhoitajaa. Maksuttomaan ehkäisyyn liittyen henkilökuntaa on saatu lisää. Viime vuonna lääkärikäyntejä oli 3 566 ja käyntejä hoitajalle 3 524. Hoitajat vastaavat sekä puhelinneuvonnasta että ehkäisyn aloitukseen liittyvästä ensikäynnistä ja neuvonnasta.

Kaupunginvaltuusto päätti tammikuussa, että Helsinki maksaa jatkossa ehkäisyn kaikille alle 25-vuotiaille. Ilmaiset ehkäisypillerit tai ehkäisyrenkaan saa edelleen maksutta vain vuodeksi.

– Vanha käytäntö oli kolmen kuukauden pillerit. On tärkeää, että nuorten tarpeet huomioidaan, Suhonen sanoo.

Helsinki on vuodesta 2007 tarjonnut maksutta ensimmäisen ehkäisykierukan tai -kapselin. Kierukan käyttöikä on 5–7 vuotta.

Valtaosa aloittaa edelleen pillereillä.

Tutkimusten mukaan maksuton ehkäisy säästää kustannuksia. Erityisesti pitkävaikutteiset ehkäisymenetelmät, kuten kapselit ja kierukat, on todettu kustannustehokkaimmiksi. Ehkäisypillereiden vuosittaiset kustannukset ovat noin 50 euroa ja -kierukan 20 euroa.

– Valtaosa aloittaa edelleen pillereillä. Ehkäisykapselin ja kierukan käyttö lisääntyy. Päivittäin kuulee vastaanotolla sanottavan, että pitkävaikutteiset menetelmät ovat helpompia ja parempia, koska niistä on suojaa pitkäksi aikaa, ei tarvitse muistaa ja ne ovat maksuttomia, Suhonen jatkaa.

Hormonittomista vaihtoehdoista kuparikierukan suosio on nuorten keskuudessa kasvanut. Myyntilukuarvioiden perusteella kuparikierukan osuus on runsaat 10 prosenttia, loput hormonikierukkaa.

– Hormonittomuus kiinnostaa ja lisännyt sitä kautta nimenomaan kuparikierukan suosiota.

Maksuttomuus on ollut käytössä hyvin tuloksin jo Vantaalla. Helsingissä valtuusto velvoitti alkuvuonna seuraamaan kustannuksia sekä päätöksen vaikuttavuutta sukupuolitauteihin ja abortteihin.

Sukupuolitaudeista klamydia on edelleen yleisin. Tartuntoja todettiin vuonna 2012 alle 25-vuotiailla helsinkiläisnuorilla 1 103. Vuonna 2016 määrä oli 1 037. Tartuntojen määrä Helsingissä oli viime vuonna yhteensä 2 434. Tippuritartuntoja todettiin viime vuonna 251.

Helsingissä aborttien määrä on pienentynyt viimeisen viiden vuoden aikana 22 prosenttia, Espoossa 25 prosenttia ja Vantaalla 40 prosenttia.

Vähemmän tauteja ja abortteja

Kaupunginvaltuusto päätti tammikuussa, että kaupunki kustantaa kaikilla alle 25-vuotiaille maksuttoman hormonaalisen ehkäisyn.

Jatkossa kaupunki tarjoaa ilmaiset ehkäisypillerit tai -renkaan vuodeksi.

Kierukan tai ehkäisykapselin kaupunki maksaa niin pitkään, kunnes nuori täyttää 25 vuotta.

Päätöksen taustalla on tavoite vähentää nuorten seksitauteja ja raskaudenkeskeytyksiä.

Kondomeja jaetaan jatkossa nuorille aiempaa enemmän nuorisotaloilla, terveysasemilla ja opiskeluterveydenhuollossa.

Myös seksuaalineuvontaa lisätään.

Ehkäisyasioissa voi olla yhteydessä omaan terveysasemaan, opiskeluterveydenhuoltoon tai kaupungin keskitettyyn ehkäisyneuvontaan.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa toimiva ehkäisyneuvonta (09-310 455 66) on auki ma–to kello 8–14 ja pe kello 8–12.

Osoite on Työpajankatu 14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu