Puheenaihe

Näin paljon Suomessa nyt on susia – yhdellä alueella määrä jopa kaksinkertaistui

Kuvituskuva

Arkisto

Suomen susikanta on kasvanut, ja Suomessa on nyt 20 susilaumaa. Viime vuonna laumoja laskettiin olevan 14. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan kanta on vahvistunut etenkin Länsi-Suomessa, ja esimerkiksi Pohjanmaalla susien määrä on kaksinkertaistunut. Länsi-Suomessa elää nyt 16 laumaa, ja susien määrä on kasvanut kolmanneksella. Lukuja selittävät ravintotilanne ja se, että sinne asettuneet sudet ovat saaneet pentuja.

Itäisellä kannanhoitoalueella elää Suomen susilaumoista vain 4, mutta siellä on myös 5 rajalaumaa, jotka elävät molemmin puolin itärajaa. Luken mukaan syytä Itä-Suomen susikannan pienenemiseen ei tiedetä. Poronhoitoalueella liikkui viime vuonna vain yksittäisiä susia.

 

Susien kokonaismääräksi Luke arvioi nyt 165–190 yksilöä. Susikannan kokoa arvioidaan dna-seurannalla ja ilmoitetuilla susihavainnoilla. Lukessa kehitetään parhaillaan matemaattista mallia, jonka avulla myös pentutuotanto voidaan huomioida susikannan koon ennustamisessa.

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistelemassa uutta asetusta suden metsästyksestä, eikä vielä arvioi, millainen suurin sallittu saalismäärä tulee olemaan 1. elokuuta alkavalla metsästyskaudella.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää tärkeänä, että susien esiintymisalueilla asuvien, yrittävien ja harrastavien näkemykset otetaan huomioon uutta metsästysasetusta valmisteltaessa ja hoitosuunnitelmaa päivitettäessä.

 

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä iloitsee susikannan elpymisestä nykytasolle.

– Susikannan toipuminen on viime vuoden aikaisempaa pienemmän laillisen ja laittoman metsästyksen ansiota. Olisi hienoa, jos nyt opittaisiin elämään susien kanssa rauhallisemmin. Aiemmin, kun susikanta on palautunut tälle tasolle, se on ammuttu alas joko laillisesti tai laittomasti, hän sanoo liiton tiedotteessa.

Luonnonsuojeluliitto kertoo olevansa valmis hankkeisiin, joilla kehitetään suden ja ihmisten yhteiseloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu