Puheenaihe

Nelikymppinen sotilas varasti Puolustusvoimilta tuhansien eurojen patruunat ja sytyttimet pimeään myyntiin – piti kätköä armeijan varastokomerossa

OIKEUDENKÄYNTI Syyttäjä vaatii torstaina alkaneessa oikeudenkäynnissä Merisotakoulussa koulutusupseerina työskennelleelle miehelle rangaistukseksi ehdollista.

Puolustusvoimien ex-työntekijän epäillään varastaneen muun muassa armeijan koulutuskäyttöön tarkoitettuja patruunoita ja myyneen niitä rahapulassa internetissä. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi torstaina oikeudenkäynti, jossa Puolustusvoimien entisen työntekijän epäillään varastaneen työnantajaltaan ammuksia ja räjähteitä sekä kaupanneen niitä internetin tor-verkossa.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia vaatii vuonna 1978 syntyneelle Merisotakoulussa palvelleelle yliluutnantille rangaistusta törkeästä kavalluksesta, törkeästä palvelusrikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Syyttäjä vaatii rangaistukseksi ehdollista vankeutta.

Opistoupseerina työskennellyt mies anasti syytteen mukaan Puolustusvoimilta yhteensä 2 793 erilaisia patruunaa, kranaatinheittimen peruspanoksen, 15 harjoitusrakettia, 13 kiloa räjähdysainetta, 120 kappaletta sytyttimiä, aikatulilankaa, räjähtävää tulilankaa, sytytysvälinesarjan sekä muuta vähempiarvoista omaisuutta.

– Palvelusrikoksessa on tavoiteltu huomattavaa hyötyä. Rikos on tehty erityisen vastuunalaista tehtävää suoritettaessa ja palvelusrikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä toteaa haastehakemuksessa.

Anastetun omaisuuden arvo oli syyttäjän mukaan lähes 6 000 euroa. Asiasta kertoi oikeudenkäynnissä paikalla ollut Helsingin Sanomat. Syyttäjän haastehakemuksessa mainittu summa oli hieman yli 7 000 euroa.

Epäillyt teot ovat tapahtuneet syyskuun 2016 ja kesäkuun 2017 välisenä aikana. Mies on esitutkinnassa tunnustanut menetelleensä syytteen teonkuvauksen mukaisesti ja ollut vangittuna 11 päivää kesäkuussa 2017.

Helsingin Uutiset kertoi oikeudenkäynnin alkamisesta aiemmin toukokuussa.

Miehellä oli Puolustusvoimien työntekijänä ja kouluttajana pääsy patruunoihin sekä räjähteisiin. Syyttäjän mukaan mies ei koulutusten jälkeen palauttanut patruunoita ja räjähteitä, vaan piti ne itsellään.

Osaa anastetuista tavaroista mies säilytti kotonaan ja osaa omassa lukitussa varastokomerossaan Puolustusvoimien tiloissa Santahaminassa. Komeroon ei ollut muilla pääsyä.

Mies muun muassa myi 22-kaliiperisen pienoiskiväärin syyskuussa 2016 ja 710 patruunaa kesäkuussa 2017 sekä korjasi ja myi kaksi asetta. Kaupoista sovittiin tor-verkon kautta.

Poliisit pääsivät miehen jäljille verkkotarkkailun seurauksena ja hänet otettiin viime kesäkuussa kiinni valeoston yhteydessä. Tekojen motiiviksi mies on kertonut olleensa rahapulassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu