Makumaailma

Tuoreet kesäherkut ovat jo tarjolla torilla – kokosimme mansikan, kaalin ja purjon hinnat

TORIKAUPPA Pääkaupunkiseudun toreille tulvii jo ensimmäisiä kesäherkkuja. Tästä alkaa satokausi!

Sofia Malmström aloittaa nyt neljättä kesäänsä torimyyjänä Hakaniemessä. Uuden sadon porkkanat ovat jo muhkeassa kunnossa.

Jari Pietiläinen

Kesä on tällä viikolla saapunut toreille: juuri nyt tekevät parhaiten kauppansa uudet perunat ja suven ensimmäiset kotimaiset mansikat.

Tikkurilantorilla riittää mansikoista kiinnostuneita asiakkaita. Punainen marja on valttia, mutta suuremmat erät ovat vasta tulossa.

Keskimäärin mansikkasato on ollut Suomessa normaalikesinä 12–13 miljoonaa kiloa, ja tänäkin kesänä ylitetään 10 miljoonan kilon raja.

Iltapäivisin mansikkaa myydään reilulla alennuksella.”

– Mansikka on tuote, joka pitää myydä poimintapäivänä, muuten se on pilalla. Siksi jotkut hätäisimmät kauppiaat myyvät mansikkaa jo iltapäivästä hyvinkin reilulla alennuksella, mainitsee Vantaan torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ari Uotila.

Uotilan mukaan valtaosa marjoista tulee Vantaan ulkopuolisilta marjatiloilta, esimerkiksi Keski-Suomesta. Vankkoja marja- ja vihannespitäjiä pääkaupunkiseudun näkövinkkelistä katsottuna ovat myös Varsinais-Suomen pikkukunnat, muun muassa Perniö ja Taivassalo.

Tiistaina Tikkurilantorilla kierteli helsinkiläinen Kauko Nieminen. Hän viihtyy jokaisella kaupunkitorilla.

– Kaikilla toreilla on oma tunnelmansa, ei täällä vastenmielistä toria olekaan. Tikkurilassa on pieni, kiva tori, jossa olen käynyt usein, kun vaihdan junaa, Nieminen kertoo.

– Ajattelin, että olisin ostanut kotiin raparperia, mutta torikahvilassa oli niin hyvännäköisiä tuotteita, että joinkin sitten munkkikahvit, hän lisää.

Tikkurilantori on ollut myyntipaikka jo useamman vuoden ajan Pimlada Pellikalle – tiistaina asiakkaita karkotti jonkin verran kova tuuli.

– Kun ei tuule, silloin asiakkaita käy aina eniten. Säällä on selvä vaikutus torikauppaan, Pellikka tunnustaa ja pitelee toisella kädellään kiinni torikatoksesta.

Suomi-herneet tulevat juuri ennen juhannusta.”

Hakaniementorilla oli alkuviikon aamuna rauhallista, sillä sää on edellisviikosta selvästi viilentynyt.

– Kotimaista mansikkaa ja vihanneksia kysytään nyt kovasti. Asiakkaat selvästi ajattelevat, että kun oli hellettä, kasviksetkin pamahtavat heti myyntikuntoon, kertoo myyjä Anniina Siponen.

Niin ei kuitenkaan ole, vaan marjat ja vihannekset kasvavat omaan tahtiinsa.

– Kotimaista porkkanaa aloimme saada viime viikolla. Kotimaista hernettä meillä ei vielä ole, mutta sitä saadaan ehkä juhannuksen alusviikolla, Siponen laskee.

Alkukesän pitkät helteet ja olemattomat sateet ovat saaneet aikaan sen, että mansikat ovat tavallista pienempiä – mutta makeampia.

– Ruotsalainen mansikka maksaa nyt kuusi euroa litralta, mutta iltapäivisin olen laskenut hintaa alaspäin euron verran, kertoo torikauppias Osman Dalbudak Hakaniemen kauppahallin kupeessa.

Kotimaiset avomaan mansikat tekevät Hakaniemeenkin vasta tuloaan: eteläisessä Suomessa harsolla suojatut kasvustot alkavat puskea marjaa ensi viikolla. Varsinaisen pääsatokauden odotetaan alkavan juhannuksen maissa, mikä on kaksi viikkoa totuttua aikaisemmin.

Torihintoja pääkaupunkiseudulla

Mansikka 6–12 euroa/litra (kotimainen kalliimpaa), uudet perunat 6 e/l, porkkananippu 3–4 e, lanttu 3,80 e/kg.

Keräkaali 5,50–6,00 e/kg, kurkku 0,90–1,00 e/kpl, kesäkurpitsa ja avomaankurkku 3,80 e/kg.

Purjo 3,80–4,00 e/puntti, herne 5 e/litra, retiisi 2 e/nippu, tilli 5 e/nippu, persilja ja ruohosipuli 4 e/nippu.

Vantaalla torikauppiaat ovat koolla Tikkurilassa ja Myyrmäen Paalutorilla.

Helsingissä torikauppaa käydään Kauppatorilla, Hakaniemessä, Haagassa, Töölössä, Hietalahdessa, Kannelmäessä, Tallinnanaukiolla, sekä Fredrikintorilla ja Ylä-Malmin torilla.

Espoossa torin antimet ovat parhaimmillaan Tapiolassa, Karakalliossa, Matinkylässä ja Espoon keskuksessa sekä Sellontorilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu