Puheenaihe

Valtion työntekijät lomailevat jopa 10 viikkoa vuodessa – "Lomarahojen vaihtaminen vapaiksi on hieman vähentynyt"

LOMAT Pitkän linjan työntekijä voi lomailla kunta-alalla 38 päivää. Enemmänkin, jos saa vaihdettua lomarahat vapaiksi.

Hyvinkään kaupungin johdon sihteeri Satu Burke saa täydet kunta-alan lomapäivät, eli 38 päivää. Lomarahoja ei tänä vuonna saanut vaihtaa vapaiksi.

Katariina Taleva

Lomapäiviä kertyy valtiolla pitkän uran tehneellä 38 arkipäivää, eli käytännössä 7 viikkoa ja 3 päivää. Kunta-alan työehtosopimuksen palkkalistoilla olevat ja pitkän uran tehneet saavat saman verran lomapäiviä, mutta lomarahoja kunnilla vaihdetaan vähemmän vapaiksi.

Sekä kunnalla että valtiolla maksimaaliset lomapäivät saa, jos on ollut muissa vastaavissa tehtävissä 15 vuotta ja saa sovittua työnantajan kanssa kaikki lomarahansa vapaaksi.

Tilastojen perusteella valtion työntekijät ovat hiukan vähentäneet lomarahojen vaihtamista vapaiksi.

– Viime vuoden tilaston perusteella lomarahaa vaihdettiin keskimäärin 7,9 päivää henkilöä kohden, kertoo hallitusneuvos Anna Kaarina Piepponen valtion työmarkkinalaitokselta.

Yhteensä lomarahoja voi pitkän linjan valtion palkkalistoilla ollut saada niin paljon, että ne vastaavat 11 arkipäivän lomaa, joten maksimaalinen lomapotti valtiolla olisi siis 49 arkipäivää. Eli melkein 10 viikkoa.

Aikaisemmin oli myös voimassa käytäntö, että lomapäiviä sai lisää, jos piti lomansa lomakauden ulkopuolella. Tämä käytäntö on kuitenkin lopetettu vuonna 2007.

Lomakautena, eli kesäkuusta syyskuun loppuun, valtion työntekijöiden on pidettävä lomapäiviä ainakin 20 päivää.

Piepponen sanoo, että vuosilomapäivien vähentäminen valtion työntekijöiltä on ollut esillä, jotta julkiselta sektorilta saataisiin enemmän työpanosta. Lomarahoista on leikattu 30%.

Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Sari Ojanen kertoo, että lomarahojen vaihtajia viime vuonna kyselyn mukaan oli vain 1 prosentti kunta-alan työntekijöistä. Keskimäärin lomarahaa vaihdettiin vapaiksi viime vuonna 5,6 päivää.

– Pieneen määrään voi vaikuttaa se, että järjestöt ovat keskustasolta kieltäneet tekemästä niistä paikallisia sopimuksia. Nyt tilanne voi muuttua, kun on tehty määräaikaiset sopimusmääräykset asiasta, Ojanen kertoo.

Yksityisellä rahat lomaksi

Yksityisillä aloilla työehtosopimusten vuosiloman nyrkkisääntönä on, että kuukaudessa ansaitaan 2 tai 2,5 lomapäivää. Täyden vuosiloman pituus on täten 30 lomapäivää.

– Tämä voi kuitenkin vaihdella paljon eri alojen sopimuksissa, kertoo SAK:n päälakimies Timo Koskinen.

Koskisen kokemuksen mukaan erityisesti nuoret työntekijät yksityisellä sektorilla vaihtavat rahojaan lomaksi lisääntyvissä määrin.

– Näppituntuma on sellainen, että mitä nuoremmasta on kyse, niin sitä enemmän arvostaa myös vapaa-aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu