Puheenaihe

Nuoret naiset kertovat: Seksuaalista ahdistelua yhä enemmän – poliisi ei tiedä syytä

Ahdistelukokemusten määrä on kasvanut 2010-luvulla, osoittaa barometri. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Tänään keskiviikkona julkaistusta Poliisibarometrista käy ilmi, että seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan kokeminen on Suomessa selvästi yleisempää kuin aiemmin.

Tämän vuoden tutkimuksessa seksuaalista ahdistelua tai väkivaltaa oli kokenut 11 prosenttia vastaajista. Vuoden 2012 tutkimuksessa sama luku oli seitsemän prosenttia.

Kun tulokset rajataan tämän vuoden naisvastaajiin, luvut muuttuvat synkemmiksi. Barometrissa naisista 5,3 prosenttia kertoi joutuneensa tämän tai viime vuoden aikana seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan kohteeksi. Alle 50-vuotiaisten naisten joukossa tulos on 8,6 prosenttia ja alle 30-vuotiaissa naisissa 13,3 prosenttia.

– Nuorten naisten kokemustodellisuus näyttää 2010-luvulla erkaantuneen ikääntyneempien naisten kokemustodellisuudesta, kuuluu poliisibarometrin mahdollinen selitys.

Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että niiden alle 50-vuotiaiden naisten, jotka eivät ole koskaan kokeneet seksuaalista ahdistelua tai väkivaltaa, osuus on pudonnut kahdeksassa vuodessa noin kymmenen prosenttiyksikköä 75,6 prosenttiin. Alle 30-vuotiaissa luku on 76,4 prosenttia ja kaikkien naisten joukossa 81,1 prosenttia.

Tutkimuksen toteuttanut Poliisiammattikorkeakoulun tutkimusyksikön erikoissuunnittelija Matti Vuorensyrjän mukaan tuloksista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä siitä, onko seksuaalinen ahdistelu lisääntynyt Suomessa.

– Tulkinta on tietysti epävarmaa. Voi olla että seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta on lisääntynyt, ja voi olla että nuorten naisten tulkinta siitä, mikä on seksuaalista ahdistelua tai väkivaltaa on muuttunut. Ja voi olla, että nämä molemmat ovat muuttuneet. Siihen ei tämän tutkimuksen perusteella pysty vastaamaan, Vuorensyrjä kertoi barometrin julkistustilaisuudessa.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) otti julkistustilaisuudessa kantaa ahdistelun lisääntymiseen.

– Meillä on Suomessa maailman turvallisimmassa maassa tietyllä tavalla Euroopan vaarallisimmat perheet. Se on tullut muissakin tutkimuksissa esiin, että erityisesti lähisuhdeväkivalta on meillä musta piste. Nyt seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan kohteena olemisessa on havaittavissa sama ilmiö, Mykkänen kertoi.

Tilastokeskuksen mukaan poliisille ilmoitettiin vuonna 2017 yhteensä 1 242 raiskausta ja 414 seksuaalista ahdistelua. Raiskausten määrä kasvoi edellisvuodesta 6 prosenttia ja seksuaalisten ahdisteluiden määrä pieneni 22,6 prosenttia.

Tutkimustulosten mukaan vain 17 prosenttia seksuaalisen väkivallan tai ahdistelun tapauksista ilmoitetaan poliisille. Luku on aivan viime vuosina laskenut jonkin verran. Esimerkiksi pahoinpitelyistä ilmoitetaan poliisille 52 prosenttia ja autovarkauksista tai niiden yrityksistä 87 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu