Puheenaihe

Kysely: Suomalainen luottaa yhä poliisiin – silti puolet pahoinpitelyistä jää ilmoittamatta

Kuvituskuva.

Arkistokuva.

Keskiviikkona julkaistu Poliisibarometri näyttää, että suomalaisten luottamus poliisiin on ennätyskorkealla. Peräti 95 prosenttia tutkimukseen vastanneista luottaa poliisiin erittäin paljon tai melko paljon. Vain prosentti luottaa poliisiin erittäin vähän.

Luottamus on kasvanut vuosi vuodelta lukuun ottamatta vuoden 2014 notkahdusta. Vastaajista ennätykselliset 56 prosenttia luottaa nyt poliisiin erittäin paljon.

Poliisin mukaan on todennäköistä, että "ulkoisen epävarmuuden oloissa" luottamus viranomaisiin kasvaa ja niiden toimet nähdään entistä tärkeämpinä. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan turvallisuusympäristö on muuttunut eniten sitten sotavuosien, ja nyt suurimpia nousevia uhkia ovat rajat ylittävä rikollisuus sekä kyberrikollisuus. Myös terrorismin torjuntaa ja turvapaikanhakijatilannetta Kolehmainen pitää suurina haasteina.

Vaikka luottamus poliisiin on kova, 40 prosenttia vastaajista pitää melko tai erittäin paljon todennäköisenä, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa.

Luvut ovat pysyneet samankaltaisina vuodesta 2014, jolloin Helsingin huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion huumevyyhti alkoi paljastua. Neljäsosa vastaajista mainitsi Aarnion tapauksen ensimmäisenä mieleen tulevana uutisena. Vuosina 2007–2012 poliisin sisäistä korruptiota piti melko tai erittäin todennäköisenä yhteensä 26–27 prosenttia vastaajista.

Vastaajista 18 prosenttia arvioi, että poliisi on tehnyt selviä virheitä arkisessa poliisitoiminnassa. Vastaajat kertoivat huomanneensa muun muassa virheitä liikennerikkomusten arvioinnin yhteydessä, poliisin omia liikennerikkomuksia, epäasiallista käytöstä, liiallista voimankäyttöä sekä vähempiosaisiin ja esimerkiksi maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin kohdistuvia epäoikeudenmukaisia ratkaisuja.

Tutkimuksen avointen kysymysten vastauksissa mainittiin usein myös, että poliisi ei kuuntele, ei ole tullut häiriötapauksissa paikalle, on jättänyt asioita tutkimatta tai jättänyt tutkinnan kesken ilman syytä, tai että poliisi on tehnyt päätöksiä, joita ei ole perustellut.

Luottamuksesta huolimatta läheskään kaikkia rikoksia ei poliisille ilmoiteta. Esimerkiksi autovarkauksista tai niiden yrityksistä ilmoitetaan vastaajien mukaan 87 prosenttia ja omaisuuden vahingoittamisista 60 prosenttia. Omaisuusrikoksista ilmoitetaan poliisille aiempaa suurempi osuus.

Pahoinpitelyistä ilmoitetaan poliisille 52 prosenttia ja aseellisista uhkauksista 39 prosenttia. Seksuaalisesta ahdistelusta tai väkivallasta ilmoitetaan poliisille vain 17 prosenttia. Omaisuusrikoksia lukuun ottamatta ilmoitusaktiivisuus on pysynyt suhteellisen vakaana. Havaintomäärät ovat kuitenkin pieniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu