Minne mennä

Iiro Ristola on kesäteatterin karhea sankaripeikko – "Röllin on pysyttävä Röllinä"

– Kautta likaisten varpaitteni, mikä kumma tuokin nyt sitten on, Rölli ihmettelee tuttuun tyyliinsä. Iiro Ristola on saanut kesäksi hiukan fyllin- kiä vyötärön-seudulleen.

Leena Koivisto

Hakunilassa 32 vuotta sitten syntynyt Iiro Ristola on Tikkurilan Teatterin kasvatteja, jolle Rölli oli lapsuudessa yksi ehdottomista suosikkisankareista.

– Olen aina ollut jotenkin kiinnostunut vähän kummallisista tyypeistä enemminkin kuin kovin kiillotetuista sankareista, Ristola toteaa roolistaan pulleavatsaisena satuhahmona.

Niin suuri vetovoima oli ujolla, hölmöilevällä, kaiken maailman kummallisuuksia ihmettelevällä ja välillä vähän kärttyiselläkin Röllillä, että Ristola pyörsi periaatteensa pitää kesällä vapaata ja pysyä poissa kesäteatteriestradeilta.

– 15 vuotta on ollut väliä. Sitä ennen ehdin touhuta Påkaksessa Vaahteramäen Eemelinä ja Kiljusen herrasväessä.

Näyttelijä nimeääRölli ja hirmuisia kertomuksia -elokuvan yhdeksi suurista suosikeistaan.

– Vanhoissa Rölleissä viehättivät erityisesti Röllin hassut aatokset kaikenlaisista asioista ja se erikoinen kulma, jolla se pohdiskelee ihmisten maailmaa. Uudemmissa leffoissa tätä on jonkin verran jätetty pois, kun on lähdetty tekemään puhtaammin fantasiakertomusta, jossa Röllimetsä ei enää ole lähimetsä, vaan laajempi fantasiamaailma.

Allu Tuppuraisen luoma hahmo lähti kasvuun kuunnelmista ja lastenlauluista ja sai oman tv-sarjan vuonna 1986.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin suomalaiset valitsivat Röllin kaikkien aikojen Satusuomalaiseksi Ylen järjestämässä äänestyksessä.

Se ohitti muun muassa Väinämöisen, Muumipeikon, Uuno Turhapuron ja Antero Rokan.

Näyttelijän työlle hahmo luo tunnistettavuudessaan tietyt raamit.

– Röllinhän on pysyttävä Röllinä, joten imitaatiotakin on otettava mukaan, vaikka toki annan rooliin jotain itsestänikin. Ehkä tuttuuden vuoksi tekeminen on tuntunut yllättävänkin helpolta ja luontevalta, Ristola pohtii.

–  Ja koska Rölli on ollut lapsuudessa suosikki, sitä tuli jo pienenä matkittua ja vähän kuin tiedostamatta treenattua, hän jatkaa.

–  Haastavinta on ehkä näytelmän liikunnallinen puoli. Röllillä on aika paljon vaatetusta ja pikkuisen tuota massaa, joten touhutessa tulee kyllä lämmin ja kunto kohoaa.

Lomasta tinkiminen ei kaduta.

–  Kun on esittänyt aika paljon draamaa ja vakavahenkisiä näytelmiä, on kiva tehdä tällaista puhdasta hyväntuulen meininkiä.

Rölli, Tikkurilan Teatterin kesäteatterin 20-vuotisjuhlanäytelmä kotiseututalo Påkaksessa (Vanha Kuninkaalantie 2). Ohjaus: Carita Välitalo. Esityksiä kesä- ja elokuussa. Liput Netticket.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu