Puheenaihe

Huumeiden piikitykseen aiotaan osoittaa oma tila Helsingissä – Malmin Kelan vessan kaltaisista tilanteista halutaan eroon

Huumeidenkäyttäjille halutaan oma tila, jotta käytön haitat muualla vähenisivät.

Arkistokuva

Helsinkiin on ehdotettu turvallista huumeidenkäyttäjille suunnattua käyttötilaa, jossa he voivat piikittää omia huumeitaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa lausunnon asiaan ensi tiistaina.

Piikitystilasta on virinnyt keskustelua sen jälkeen, kun esimerkiksi Malmin Kelan vessat on toistuvasti jouduttu sulkemaan huumeidenkäytön takia. Malmilla Kelan wc:ssä kävi piikittämässä peräkkäin jopa useampi henkilö, käytetyt neulat olivat riski muille asiakkaille, ja huumeita käyttäneet hermostuivat, kun heidän vuoronumeronsa meni ohi. Uutisen jälkeen muun muassa Helsingin Uutisten Lukijan areenassa vaadittiin käyttäjille omaa pistostilaa.

Nyt lautakunnan lausunnossa ehdotetaan, että Helsingissä selvitetään tämän vuoden aikana mahdollisuudet kokeilla huumeriippuvaisille tarkoitettua valvottua pistotilaa.

Pilotin suunnittelu ja seuranta toteutettaisiin yhteistyössä kaupungin muiden toimialojen, poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Helsingissä on viisi suonensisäisiä huumeita käyttäville tarkoitettua terveys- ja sosiaalineuvontapistettä.

Kaksi näistä toimii matalan kynnyksen päivätoimintayksikön yhteydessä. Liikkuvat työryhmät ja vertaistoimijat tarjoavat kaupungilla huumeriippuvaisille neuvontaa ja vaihtavat puhtaita pistovälineitä.

Lisäksi Helsingissä on hiv-positiivisille huumeidenkäyttäjille tarkoitettu päiväkeskus, jossa on tarjolla sosiaali- ja terveyspalveluja sekä mahdollisuus vaihtaa käytettyjä ruiskuja ja neuloja puhtaisiin.

Varsinaista piikitykseen tarkoitettua tilaa ei aiemmin ole ollut. Ulkomailla vastaavia tiloja on noin 100 ja niiden on todettu vähentävät huumeisiin liittyviä haittoja. Valvotussa tilassa myös veriteitse tarttuvien tautien ja yliannostusten riski vähenee, minkä lisäksi ne voivat toimia väylänä muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kela sulki taas yleisövessansa – päällikkö: "Piikittämässä kävi peräkkäin jopa useampi henkilö"9.2.2018 19.40
Malmin Kela kielsi asiakkailta vessojen käytön – vasta sinnikäs palaute muutti tilanteen21.2.2017 19.40
THL:n pääjohtaja räväyttää: huumeidenkäyttö lailliseksi – nostaa esiin Suomen karut huumekuolematilastot12.6.2018 21.10
Kela eväsi 900 e/kk -tuen useilta lääkekannabiksen käyttäjiltä – "Täysin absurdi tilanne"4.6.2018 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu