Puheenaihe

Kuvat: Suosittuun Helsingin matkailusaareen kaavaillaan jopa 200:aa lomamökkiä

Havainnekuva Litka-nimisestä ideasuunnitelmasta, jossa vaikuttaisi olevan kaikkein eniten lomamökkejä.

Serum Arkkitehdit Oy

Helsingin Isosaareen ideasuunnitelma on valmistunut. Ideasuunnitelmiin on haettu kolme erilaista tapaa sijoittaa rakentamista ja muita toimintoja saarelle.

Kahdessa suunnitelmassa on mukana luksusmökkien alue."

Litka-nimisessä ideasuunnitelmassa lomamökkejä on arviolta noin parisensataa kappaletta levitettynä hyvin laajalle alueelle. Ahtojää- ja Merta-nimisissä ideasuunnitelmissa kartalla näkyy arviolta 100–200 lomamökkiä, mutta huomattavasti suppeammalla alueella kuin suurisuuntaisimmassa Litkassa.

Kahdessa suunnitelmassa on mukana myös luksusmökkien alue saaren lounaisosassa. Ideasuunnitelmakartoissa näkyy myös hotelleja ja muita majoituspalveluja.

Rakentamisen sijoittelua saarelle voidaan myös yhdistellä kolmen eri ideasuunnitelman pohjalta.

Ideasuunnitelmat on tilannut aluetta hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt, joka kehittää Isosaaren uutta käyttöä Helsingin kaupungin ja muiden viranomaistahojen kesken. Senaatti-kiinteistöjen tilaama ideasuunnitelma on laadittu tulevan kaavatyön pohjaksi.

Kaavoituksen yhteydessä muuhun kuin puolustusvoimien käyttöön osoitetut saaren alueet on suunnitelmissa myydä pois valtion omistuksesta. Päätöstä myynnistä ei ole vielä tehty.

Kaavassa on mukana myös Isosaaren länsipuolella sijaitseva Kuivasaari, joka on tällä hetkellä vuokrattuna Puolustusvoimien käyttöön. Päätöksiä saaren avaamisesta ei ole, mutta kaavan yhteydessä tutkitaan tätä vaihtoehtoa.

Päätöksiä Kuivasaaren avaamisesta ei ole."

Ennen maankäytön idealuonnosten laatimista Isosaaresta on laadittu useita selvityksiä, kuten kulttuuriympäristöselvitys, luontoselvitys, arkeologisen kulttuuriperinnön inventointi, maisemaselvitys ja -suunnitelma. Selvitysten lisäksi osana kaavatyötä Isosaaressa kesällä 2017 käyneiltä kerättiin ideoita saaren jatkokehitykseen virkistys- ja matkailukohteena.

Helsingin uudessa yleiskaavassa Isosaari on merkitty merellisen virkistyksen ja matkailun alueeksi. Aluetta kehitetään merkittävänä virkistys-, ulkoilu-, matkailu-, luonto- ja kulttuurialueena. Suunnittelussa huomioidaan saaren kulttuurihistorialliset ja maisemalliset arvot sekä luonnon monimuotoisuuden, ekosysteemipalvelujen kehittämisen, luonnonsuojelun ja ekologisen verkoston merkittävien alueiden säilyminen.

Isosaaren arvokkaat kasvillisuustyypit sekä runsas lintu- ja lepakkolajisto tuovat rajoitteita saaren käyttömahdollisuuksiin, mutta toisaalta ne ovat myös saaren vetovoimatekijöitä.

Puolustusvoimien käytössä kokonaan ollut Isosaari avattiin yleisölle viime kesänä. Senaatti-kiinteistöt on vuokrannut pääosan saaresta Suomen Saaristokuljetus Oy:lle saaren matkailun järjestämistä varten.

Isosaaren suunnitelmiin voi ottaa kantaa

Ideasuunnitelmiin voi ottaa kantaa täällä.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavan valmisteluaineistoa (Isosaaren vaihtoehtoiset maankäyttövisiot) ovat esillä 24. elokuuta asti nettiosoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat.

Aineistoon voi käydä 24. elokuuta asti tutustumassa myös info- ja näyttelytila Laiturin asiakaspalvelussa (Narinkka 2).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"En tiedä onko kukaan tällaista aiemmin tehnyt" – helsinkiläisessä saaressa nukutaan kelluvassa hotellissa16.5.2018 14.48
Isosaareen viedään lautalla matkailuvaunuja – karavaanikylä avataan joulukuussa6.10.2017 07.50
Isosaaressa puutiaisaivokuumeen riski? – Matkailuyrittäjä: "Ei erityistä punkkiongelmaa"9.5.2017 20.20
Kuvat: Tällaista on tykkien ja turistien jakamalla saarella – "Sotilasalueilla kameravalvonta"9.6.2017 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu