Ruoka

Parhaimmillaan salaatti on kuin aarrearkku

RUOKA Salaattiin voi laittaa melkein mitä vain ja kruunata koko komeuden kunnon kastikkeella.

Sangria, valkoviini, roseviini ja siideri sopivat välimerellisen salaatin ruokajuomiksi raikkaan veden rinnalla.

Lotta Viitaniemi

Kesä on mitä otollisinta aikaa päivittää mielikuvansa salaateista, jos ajatuksiin tulee ensimmäisenä vain se pakollinen lisuke. Salaatti on kokonainen ateria, kun sen rakentaa ruokaisaksi.

Parhaimmillaan salaatti on kuin aarrearkku: yllätyksellinen ja runsas.

– Ruokaisuutta saa juustoilla, pähkinöillä, siemenillä, avokadolla, perunalla, pavuilla ja linsseillä, ruokabloggari ja kevään esikoiskirjailija Lotta Viitaniemi luettelee.

– Jos ruokailijoita on useampi, suosittelen tekemään erilaisia salaatteja jaettavaksi. Esimerkiksi neljälle hengelle kolme erilaista salaattia.

Ensimmäisessä ruokakirjassaan Syötävän hyvät – 38 salaattia ja kulhoa Lotta Viitaniemi ohjeistaa, millä keinoin salaatista saa vaikkapa itämaisen mausteisen tai kesäisen raikkaan. Mukana on myös salaattien sukulaiseksi kutsuttuja kasviskulhoja, sekä lisukkeita ja tahnoja.

– Tahnat sopivat tuomaan ruokaisuutta salaattiateriaan, Viitaniemi vinkkaa.

– Niihin voi dippailla leipää tai näkkäriä, ja käyttää loput myöhemmin vaikka pastaan sekoitettuna.

Ruokakuvissaan Viitaniemi osoittaa kauniin asettelun merkityksen: samoista raaka-aineista saa helposti tehtyä erinäköisiä. Jos raaka-aineet laittaa rinnatusten raidoiksi, on lopputulos aivan eri, kuin jos ne sekoittaa valmiiksi.

Ruokabloggari neuvoo kokeilemaan ja leikittelemään, eikä vain ulkoasulla, vaan koko aterialla.

– Salaattien hienous on siinä, että niitä voi muunnella sen mukaan, mistä itse pitää tai mitä kaapista löytyy, Viitaniemi kannustaa.

– Makua voi muokata kastikkeella, jonka pohjassa on hyvä olla vähän suolaista, vähän makeaa ja vähän hapanta.

Hän itse suosii kastikepohjissaan yleisimmin oliiviöljyä, sitruunaa tai etikkaa, hunajaa, suolaa ja mustapippuria. Jos kastike kaipaa paahteista makua, sitä saa seesamöljystä, tahinista tai maapähkinävoista.

Potkua saa chilistä, pippureista ja valkosipulista.

– Tärkeintä on maistaa välillä, kuten aina kokatessa. Kastikkeissa pienikin määrä voi vaikuttaa paljon, jopa liikaa.

Pahin moka on, jos salaatti on vetinen ja mauton. Makua saa kastikkeen lisäksi esimerkiksi yrteistä, joilla valjuinkin jäävuorisalaatti virkistyy. Vetisyyden puolestaan välttää muistamalla, että salaatti on hyvä syödä heti.

– Salaattia ei pitäisi seisottaa jääkaapissa, eikä tarjota jääkaappikylmänä, vaan huoneenlämpöisenä, Viitaniemi neuvoo.

– Raikkaus säilyy paremmin myös, jos kastikkeen sekoittaa salaatin joukkoon vasta pöydässä.

Hän muistuttaa vielä kokeilemisen tärkeydestä: vain etsimällä voi löytää suosikkinsa.

– Itselleni suurin yllätys oli huomata, kuinka upeasti erilaiset marjat ja hedelmät sopivat salaatteihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu