Puheenaihe

Nyt puhuu Harry Harkimo – Sipoonrannan asukkaat raivostuivat liikemies-poliitikolle

TILANNE Suurimman osakekannan omistava Skanska pettyi Östersundomin kehittymättömyyteen. Hjallis Harkimo lupaa korjata laiturit ja parantaa satama-alueensa palveluita.

Sipoonrannan keskeneräisyys on koetellut asukkaiden kärsivällisyyttä jo vuosia.

Riitta Ketola

Uutinen Sipoonranta Oy:n pyynnöstä saada Sipoon kunnalta jatkoaikaa alueen valmistumiselle vuoteen 2028 asti sai monet alueella asuvat raivostumaan. Asukkaat kritisoivat alueen tilannetta kovin sanankääntein, osa sanoo kokevansa tulleensa petetyksi.

– Alue on jätetty täysin retuperälle, eikä kukaan kanna vastuuta. Meitä on petetty ja aiomme muuttaa pois.

– Asunnot on rakennettu ala-arvoisesti: laatat putoilevat seinistä. Edes takuuaikaisia korjauksia ole tehty.

– Laiturit ovat hengenvaarallisia. Siellä on niin mätiä lautoja, että jalka menee kohta niistä läpi, eikä ole edes valoja, muista palveluista puhumattakaan.

Sipoonranta Oy:n suurimman osakekannan omistavan Skanskan aluejohtaja Juhani Aspara on yllättynyt asukaspalautteesta.

– Meille tämä tyytymättömyys ei ole välittynyt. Joitain korjauksia kohteissamme on tekemättä, mutta kaikki pyritään hoitamaan, jos ja kun tieto on meillä.

Aspara sanoo suoraan, että Sipoonranta on osoittautunut Skanskalle pettymykseksi. Jo valmistuneista asunnoista on edelleen viisi myymättä, eikä uusien kohteiden ennakkomarkkinointi ole vetänyt.

Hän pitää aluetta edelleen poikkeuksellisen viehättävänä "mikroyhdyskuntana", mutta samalla myös "kaukana palveluista jääneenä etäpesäkkeenä".

– Helsinki ei ole kehittynyt itään odotetulla tavalla. Vaikka Östersundomin kaava meni nyt maakuntavaltuustossa läpi, ei mitään tapahdu vielä vuosiin, Aspara arvioi.

– Sipoonranta valmistuu kyllä, mutta tarvitsemme sille lisää aikaa, jota olemme nyt kunnalta hakeneet.

Satama-alueen osalta Aspara kehottaa kääntymään Harry "Hjallis" Harkimon puoleen, koska sen omistus on vain hänellä. Harkimo kertoo panneensa töpinäksi.

– Just olen tekemässä sopimusta laitureiden uusimisesta, Harkimo vastaa.

– Puolet korjataan heti syksyllä ja loput ensi vuonna. Satamasta tulee oikein moderni: sähköt, vedet ja valot myös.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) kertoo ryhtyneensä toimenpiteisiin. Hän kutsuu koolle valtuustoryhmien puheenjohtajat lomien jälkeen.

– Kyse on strategiastamme: Sipoonranta kaavoitettiin koko Etelä-Sipoon helmeksi. Ne lupaukset on lunastettava. Meidän pitää kuunnella ihmisten tahtoa saada alue valmiiksi ja viihtyisäksi. Lakimiehenä sanon, että sopimukset on pidettävä.

Sipoonranta

Helsingin vietyä Lounais-Sipoon, Sipoossa päätettiin näyttää. Syntyi Sipoonranta-hanke, jonka vetomieheksi ryhtyi syntysipoolainen liikemies ja kansanedustaja Harry Harkimo.

Kunta teki Sipoonranta Oy:n kanssa maankäyttösopimuksen, jonka mukaan alueen piti olla valmis vuonna 2016 sisältäen mm. 240 asuntoa ja hulppean vierasvenesataman.

Sipoonranta ei vetänyt odotetulla tavalla ja kunta myönsi hankkeelle lisäaikaa vuoteen 2021 saakka. Lisäaikaan sisällytettiin viiden miljoonan euron vakuudet kunnalle.

Nyt Sipoonranta Oy hakee uutta lisäaikaa vuoteen 2028.

Virkamiesvalmistelussa lisäaikaa puollettiin sillä ehdolla, että alue maisemoidaan.

Poliitikot vaativat perusteellisen selvityksen ennen päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

SiSa: Hjallis Harkimon luksusalue Sipoossa yhä pahemmissa vaikeuksissa – "Sipoon helmi on Harkimoiden kosketuksesta muuttunut kaatopaikaksi"14.6.2018 10.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu