Paikalliset

Eläinaskartelu villitsi suuret ja pienet helsinkiläiset

<p>Työpajoissa syntyi sekä päähineitä että kepin päässä kuljetettavia eläimiä. Kotkanaamion lisäksi tehtiin myös karhu- ja hirvipäähineitä. Polyeteenistä liimaamalla kootut eläimet liikkuvat notkeasti eivätkä säikähdä edes sadetta.</p>

Marketta Karjalainen

Karhut, sudet, hirvet, jänikset, hauet, hylkeet, perhoset, kotkat ja pöllöt ovat villinneet suuret ja pienet helsinkiläiset.

Helsingin juhlaviikkojen Eläimet kylässä -taideprojektin työpajoissa on jopa jonotettu ja kilpailtu askartelupaikoista. Kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan.Eteläafrikkalainen kuvataiteilija Roger Titley ja israelilainen taiteilija Airan Berg ovat auttaneet helsinkiläisiä herättämään henkiin suomalaisen metsän eläimiä.

Helsinkiläisiä liikuttavan kaupunkitaidetapahtuman ideoi Berg ja polyeteenistä syntyvät hahmot ovat Titleyn käsialaa.

Avoimia, ilmaisia työpajoja on ollut Espan puistossa, Tervasaaressa, Kannelmäen torilla, Ruttopuistossa, Karhupuistossa, Ala-Malmin torilla, Tilkantorilla, Tallinnanaukiolla, ja Ateneumin edustalla.

Kun ennakkoilmoittautumista ei ollut, saattoi kuka tahansa paikalle sattuessaan innostua mukaan. Työpajoissa syntyi karhu-, hirvi- ja kotkanaamareita sekä kepin päässä kuljetettavia ja liikutettavia eläimiä.

Eläimet kylässä -tapahtuma huipentuu musiikin tahdittamaan kulkueeseen Taiteiden yönä. Jos kaikki työpajoissa ahkeroineet lähtevät mukaan, marssille osallistuu kolmisen tuhatta eläintä.

– Meillä oli hyvää tuuria, kun ensimmäiset työpajat pystyttiin pitämään ulkona kauniissa säässä ja ihmiset havaitsivat, mitä tapahtuu. Olimme kyllä toivoneet runsasta osanottoa ja varautuneet niin, että eläinaihiot eivät lopu kesken. Tavoitteena on noin 3 000 eläintä, kertoo tuottaja Veera Markkanen Helsingin juhlaviikoilta.

 

Pienten lasten suosikkeja ovat perhonen, pupu ja hauki.”

Kussakin työpajassa on tehty viittä eri eläintä. Kaikkia yhdeksää eläintä tehdään yhtä paljon.

 

– Pienten lasten suosikkeja ovat perhonen, pupu ja hauki. Ne ovatkin helpompia tehdä ja syntyvät alle tunnissa, Markkanen selvitti.

Muut eläimet valmistuivat noin tunnin keskittyneen työrupeaman tuloksena.

– Paitsi hirvi. Sen sarvien liimaus ja kippuraan taivuttelu vaativat aikaa ja se syntyy puolessatoista tunnissa, Markkanen kertoi.

Viimeiset eläimet tehdään Lasipalatsin aukiolla perjantain kello 15–18 juuri ennen kuin kulkue suuntaa kohti Senaatintoria.

Pitkätperinteet

Helsingin juhlaviikot järjestettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 1968.

Alkuaikoina ohjelmisto painottui klassiseen musiikkiin.

Tapahtuman juuret ovat vuonna 1951 perustetussa Sibelius-viikoissa.

Vuonna 1971 Juhlaviikot järjestettiin ensimmäistä kertaa syyskesästä toukokuun sijaan.

Taiteiden yö järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1989.

1990-luvulla Juhlaviikkojen ohjelmistoon lisättiin etnisen musiikin ja lasten ohjelmistoa, taidegallerioiden kierros ja lukuisia ilmaistapahtumia. Myös tanssi- ja teatteriohjelmisto laajeni.

Huvila-teltta pystytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995.

2010 festivaalilla oli 261  000 kävijää, joista maksullisiin tapahtumiin osallistui 105 000 kävijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu