Makumaailma

Mitkä ovat kesän parhaat eväät? – katso ammattilaisten vinkit piknikille

KESÄEVÄÄT Puistonurmelle kannattaa ottaa mukaan lämpöä kestäviä herkkuja.

Bla bla bla -kahvila on toiminut Tikkurilassa muutaman kuukauden. Ravintoloitsija Karina Paakki rakastaa käydä piknikillä.

Marika Lumme

Helsingistä ja pk-seudulta löytyy kymmenittäin mainioita piknikpaikkoja, mutta mitä kannattaa pakata mukaan evääksi? Toimitus pyysi keittöalan ammattilaisia vinkkaamaan eväsretkelle sopivista herkuista.

– Ensimmäisenä pakkaisin mukaan jonkun ihanan täytetyn leivän. Siinä voisi olla avokadoa, punajuurihummusta, tomaattia, mozzarellaa ja salaatinlehteä, kertoo Bla bla bla -kahvilan ravintoloitsija Karina Paakki.

Paakin piknikviltillä syödään myös suolaista piirakkaa.

– Se olisi lihaisampi, purjo-pekonipiirakka.

Mansikat! Ne kuuluvat aina piknikille."

Leivän ja piirakan kanssa Paakki suosittelee salaattia, joka on tehty hieman kypsennetystä porkkanasta ja kukkakaalista. Niiden kaveriksi salaattiin sopivat salaatinlehdet, pinjansiemenet, kirsikkatomaatit, oliiviöljy ja vinegrette. Ja tietenkin suola ja pippuri.

Makeammat herkut syntyvät marjoista ja hedelmistä. Smoothie on oiva piknikeväs, jos siihen ei laita maitotuotteita.

– Kannattaa miettiä mitkä ruoat kestävät lämmössä, vaikka olisi kylmälaukku mukana. Mango-vadelma-banaanismoothie on loistava valinta. Se ei tarvitse makeutusta. Vadelma antaa kivaa kirpeyttä ja mango tuo tekstuuria. Se sopii vegaaneillekin.

Piknikaterian kruunaa manteli-ricottajuusto-appelsiinipiiras, joka Paakin mukaan on mehevä ja kestää kesäsäässä. Juomaksi ravintoloitsija suosittelee kylmiä juomia: jääkahvia ja -teetä.

Paakki kertoo rakastavansa piknikkejä.

– Mikä on ihanampaa, kun olla kesäkelillä ulkona ja syödä yhdessä. Piknikillä on aina sellainen tunnelma, ettei ole kiire mihinkään, keskitytään siihen hetkeen.

Hämeenkylän kartanon vuoroesimies Katriina Jalkanen suosittelee piknikille piirakkalinjaa.

– Piirakat, makeat ja suolaiset, on helppo pakata ja syödä. Ne voi myös tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.

Jalkasen suolaisen piirakan täytteenä on broccolinia, sinihomejuustoa ja pähkinää. Makea piiras maistuu niin ikään appelsiinille ja mantelille.

– Myös erilaiset salaatit toimivat hyvin, kuten peruna-, pasta- ja couscous-salaatti. Piirakat saavat lisää makua, kun ne tekee edellisenä päivänä. Yrtit sopivat salaattiin hyvin.

Hämeenkylän kartanon pihamiljöö on Jalkasen mukaan loistava paikka piknikille.

– Mansikat! Ne kuuluvat aina piknikille. Ja lasi kuohuvaa. Kuohuvaan voi sekoittaa esimerkiksi hieman appelsiinimehua.

Ricotta-manteli-appelsiinikakku

4 kanamunaa

125 g huoneenlämpöistä voita

2 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 appelsiini

200 g mantelijauhetta

250 g ricottaa

Pinnalle:

1 dl Mantelilastuja

Valmistus:

Kiinnitä irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele reunat.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota pehmeä voi ja 2 dl sokeria keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri sekä keltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon mantelijauhe.

Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori (3 rkl) ja purista 1 rkl mehua. Lisää kuoriraaste ja mehu taikinaan. Sekoita taikinaan lopuksi ricotta.

Vaahdota puhtaassa kulhossa valkuaiset ja lisää joukkoon 1/2 dl sokeria vähän kerrallaan, kunnes vaahto on kiiltävää ja sitkeää. Lisää valkuaisvaahto varovasti taikinaan taikinakaapimella nostellen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Ripottele pinnalle mantelilastut.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 40-45 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä "kosteaksi".

Ohje: Bla bla bla -kahvilan ravintoloitsija Karina Paakki

 

Broccolini-sinihomejuusto-saksanpähkinä-piirakka

Pohja:

75g voita

1kpl kananmuna

2dl vehnäjauhoja

1dl juustoraastetta

1,5tl leivinjauhetta

Täyte:

160g (yksi rasia) Broccoliini

n. 90g sinihomejuustoa tai maun mukaan

100g saksanpähkinöitä rouhittuna

3dl kermaa

3kpl kananmunia

1tl suolaa

1tl pippurisekoitusta

Valmista ensin pohja. Vispaa kananmunan rakenne rikki ja sulata voi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin hyvin sekaisin. Kaada kananmunan joukkoon jauhoseos, voisula sekä juustoraaste. Sekoita taikina sekaisin. Painele taikina piirakkavuokaan ohueksi kerrokseksi.

Asettele Broccoliinit piirakkavuokaan, murra sinihomejuustosta paloja ja rouhi saksanpähkinät käsin pinnalle. Kaada maustettu kananmuna-kermaseos täytteiden päälle ja nosta koko komeus kylmään uuniin. Aseta uunin lämpötilaksi 200astetta ja paista piirakkaa 30–35min kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin kullanruskean värin.

Ohje: Hämeenkylän kartanon vuoroesimies Katriina Jalkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Kärkituotteina lohikeitto ja salaatit" – entisillä armeijan saarilla on jo liuta ravintoloita28.6.2018 07.15
Tee retkieväät, lähde piknikille ja kutsu kaverit paikalle! Ulkona yhdessäolo on rennompaa 15.6.2017 11.00
Perussiideristä saa pulittaa jopa 30 e/l – listasimme Helsingin terassien alkoholihinnat, nousukausi räväytti taksat kohti taivasta5.6.2018 20.15
Kuvareportaasi: Paratiisi löytyy 50 kilometrin road tripin päässä Helsingistä – "Tämä saari on aina sielussani"24.6.2018 10.15
Tässä ovat Helsingin parhaat kesäkahvilat – Katso kartalta mistä ne löydät!28.6.2017 08.10
Rantakesässä kuka tahansa voi järjestää tapahtuman – jumppaa, kirpputoreja, piknik-kokoontumisia...3.6.2018 11.50
Kalastajien suosikkipaikka on myös oiva retkikohde – "Onko täällä kummituksia?"16.7.2017 08.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu