Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Kyseenalainen ennätys rikki: Jopa 379 000 suomalaisella maksuhäiriömerkintä – "Asuntolainaa, avoimia korttiluottoja, kuukausimaksullisia palveluita..."

Maksuhäiriömerkintöjen määrä on ennätyskorkealla. Kuvituskuva.

Tiina Örn

Maksuhäiriömerkinnän saaneiden suomalaisten määrä jatkaa kasvamistaan.

Vuodesta 2009 kasvanut maksuhäiriöisten määrä oli kesäkuun lopussa historian suurin: 379 000 henkilöä.

Yli puolet tällä hetkellä Asiakastiedon rekisterissä olevista henkilöistä on saanut uusia merkintöjä tämän vuoden aikana. Keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä on 15 merkintää.

Niin sanottu monivelkaisuus on yksi suurimmista velkaantuneiden ongelmista. Valmiiksi ylivelkaantuneet ovat edelleen aktiivisia luottomarkkinoilla. Moni yrittää hoitaa aikaisempia maksurästejään uudella luotolla.

– Samoilla henkilöillä on asuntolainaa, kulutusluottoa, avoimia korttiluottoja, kuukausimaksullisia palveluita ja niin edespäin. Yllättävän monen suomalaisen ongelma on myös pelaaminen, johon rahaa uppoaa holtittomasti, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä tiedotteessa.

Oikeusministeriössä selvitetään parhaillaan positiivisen luottotiedon tarpeellisuutta. Muhosen mukaan positiivinen luottotieto kuitenkin estää uusia maksuhäiriömerkintöjä.

– Tieto ehkäisee ylivelkaantumista, sillä järjestelmässämme mukana olevat yhtiöt hylkäävät runsaasti hakemuksia, koska henkilöillä on liikaa luottoa tai maksuviitteitä jo ennestään. Se on aivan perusteltua, sillä uuden luoton myöntäminen valmiiksi ylivelkaantuneelle ei ole järkevää liiketoimintaa eikä hyväksi myöskään henkilölle itselleen, Muhonen perustelee.

– Kuluttajien maksuhäiriöt lisääntyisivät ilman positiivista luottotietoa vielä huomattavasti nykyistäkin nopeammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu