Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Viisi Tähteä: Joka viides kotimainen olut kärsii maun pilaavasta bakteerista – "Suurin osa panimoista säästää aivan väärässä paikassa"

Usean oluen laadusta löytyi huomautettavaa. Kuvituskuva.

Olut puhuttaa suomalaisia. Sen makua ja ominaisuuksia vertaillaan ja lähes jokainen löytää joukosta oman suosikkinsa.

Ei siis ole ihme, että markkinoille tunkee lähes joka kuukausi uusia tulokkaita. Kotimaisia oluita onkin enemmän kuin koskaan aiemmin. Samalla niiden laatu vaihtelee jyrkästi.

Viisi Tähteä tutki 33 eri vähittäismyynnissä olevaa kotimaista olutta teettämällään laboratoriokokeella. Lähes joka kolmannesta löytyi laatuongelma.

Kuudessa testissä tutkituista oluista löytyi oluenpilaajabakteereita, kuten sauvaa tai kokkia, ja neljän oluen prosessin hygieniassa oli parantamisen varaa.

Todetut bakteerit vaikuttavat makuun, mutta eivät ole terveydelle haitallisia. Pullo-oluista löytyi huomattavasti enemmän vikoja kuin tölkeistä.

Eniten laatuongelmista kärsivät suositut India pale ale -tyyliset oluet sekä vehnäoluet. Testissä tutkittiin myös APA-oluita, vehnäoluita, saisoneita ja erikoisoluita.

– Ilahduttavaa, että monet lagerit ja pilsit olivat teknisesti loistavassa kunnossa, mikä osoittaa niiden valmistajilta selvää panostusta hyvään laatuun ja puhtauteen. Sen sijaan ihmetystä herättää, että pienpanimoiden maailmassa suosituimman tyylin eli India pale alen valmistamisessa on vaikeuksia. Sama koskee joitakin vehnäoluita, Viiden Tähden toimituspäällikkö Heikki Kähkönen kertoo artikkelissa.

Oluen laatuun vaikuttavat mikrobit voivat päästä tuotteeseen helposti. Jopa puhdistamaton ilma voi toimia mikrobien lähteenä.

– Selittäviä tekijöitä on varmasti monia, mutta joillakin kyse on ilmiselvästi välinpitämättömyydestä, kuten laiskuudesta panimon siivoamisessa ja laitteiden pesussa. Omavalvonta pettää myös, Kähkönen toteaa.

– Suurin osa panimoista säästää aivan väärässä paikassa eli laboratorionäytteitä ei oteta valmistusvaiheessa vierteestä tai edes lopputuotteesta.

Oluita tutkittiin laboratoriossa, joka tekee analyysejä muun muassa kotimaisille panimoille. Tutkittavat näytteet suodatettiin ja kasvatettiin maljalla, jossa kasvaneet pesäkkeet tarkastettiin vielä erikseen mikroskoopilla.

Viisi Tähteä ei paljasta tutkittujen oluiden merkkejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu