Puheenaihe

Näin presidenttien tapaaminen vaikuttaa matkailijoihin lentoasemalla – Helsinkiin tavallista enemmän takseja

Kuvituskuva.

Rajavartiolaitos

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välinen tapaaminen Helsingissä 16.7.2018 ei viranomaisten mukaan tule aiheuttamaan ruuhkautumisia kaupungissa. Tapaamisen takia turvallisuutta ollaan kiristetty rajoilla ja lentokentillä sekä tarkastuksia lisätty, mutta niiden ei odoteta aiheuttavan ruuhkautumista tavallisille matkustajille.

Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö, Kimmo Elomaan mukaan toimintaa rajoilla ollaan jo tehostettu, mutta sitä ei välttämättä edes huomaa.

– Toiminta tulee olemaan pääosin yleisölle näkymätöntä, Elomaa kertoo.

Elomaan mukaan tarkastuksia saatetaan suorittaa siellä missä niitä ei ole aikaisemmin suoritettu, jos valtioneuvosto päättää palauttaa sisärajatarkastukset määräaikaisesti. Mahdollisten sisärajatarkastuksien tarkoituksena on estää maahan pääsy sellaisilta henkilöiltä, jotka saattavat uhata presidenttien tapaamisen turvallisuutta tai yleistä järjestystä.

Elomaa kertoo, että lisääntyneet tarkastukset rajoilla suoritetaan riskianalyysin perusteella, joten jokaista henkilöä ei tulla tutkimaan. Hän kuitenkin muistuttaa kaikkia matkalle suuntavia varautumaan mahdollisiin passintarkastuksiin.

– Matkustajan tulee pitää huoli, että hänellä on matkustusasiakirja mukanaan. Vaikka sitä passia ei aina tarkisteta, tulee sen aina olla matkustaessa mukana, sanoo Elomäki.

Helsinki-Vantaan lentoasemanriskienhallintajohtaja, Juha-Pekka Pystynen odottaa, että toiminta lentoasemalla tulee tapaamisen aikaan sujumaan normaalisti. Mahdollisia ruuhkia on kuitenkin vaikeaa arvioida vielä tässä vaiheessa, koska monet asiat ovat vielä varmistamatta, esimerkiksi rajavartiolaitoksen mahdolliset sisärajatarkastukset joiden vaikutuksia liikenteelle on vaikea arvioida etukäteen.

– Aina kun vastaavia poikkeustapauksia on tiedossa, niin matkustajien tulisi varautua mahdollisiin viivästyksiin saapumalla lentokentälle hyvissä ajoin, Pystynen kertoo.

Merkittävintä ruuhkautumista pääkaupunkiseudulle odotetaan tapaamisen päivälle 16. heinäkuuta, kertoo Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola. Hän kertoo, että ruuhkien odotetaan selviytyvän suhteellisen pian tapaamisen jälkeen.

Pääkaupunkiseudulle saapuviin massoihin ollaan osattu jo valmistautua. Lähitaksi Oy:n toimitusjohtaja, Juha Pentikäinen kertoo, kuinka heillä tullaan nostamaan kapasiteettia niin kuskien kuin myös vaihteen osalta. Tapaaminen ei kuitenkaan aiheuta heille samanlaista päänvaivaa kuin esimerkiksi suuren konsertit, joissa suuret määrät ihmisiä lähtevät liikkeelle samaan aikaan. Pentikäinen vielä lisää, ettei usko taksin saamisen olevan yhtään hankalampaa tapaamisen aikana, kuin muulloin.

Pyrimme tietenkin vastaamaan kysyntään joka tuolloin syntyy. En odota, että taksin saaminen tapaamisen aikaan olisi yhtään vaikeampaa kuin se on nyt. Paikalle odotetaan 2000 toimittajaa, niin jos kuvitellaan, että jokainen heistä matkustaa kahdesti, niin meillä pitäisi autoja riittää hyvin, kertoo Pentikäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HS: Yhdysvaltalaiset tv-kanavat lähettävät ohjelmiaan Kauppatorin Altaalta5.7.2018 12.58
Trump ja Putin Helsinkiin heinäkuussa28.6.2018 14.58
Kuka voittaisi ja kuka häviäisi, jos Suomen rajat avataan työvoimalle? Kaksi professoria arvioi ­– "Myös häviäjiä tulisi"30.4.2018 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu