Puheenaihe

Tämän takia Kela-kyydit ovat takkuilleet – taksiongelmaan odotetaan pikaista helpotusta

Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo

Kelan kilpailuttamat tilausvälitysyhtiöt aloittivat toimintansa heinäkuun alussa 17 maakunnassa. Valtaosassa maata taksimatkojen tilaaminen, välittäminen ja yhdistely sekä kuljetusten järjestäminen ovat sujuneet odotetusti ja kaikki tilatut taksimatkat on ajettu tilausten mukaisesti. Joillakin alueilla tilausvälityskeskusten puhelinpalvelussa on ollut ruuhkaa eikä autoja ole ollut tarpeeksi.

Kelan tekemän selvityksen mukaan isoimmat haasteet ovat liittyneet teknisiin ongelmiin, kuten puhelinjärjestelmien toimivuuteen ja autojen taksamittareiden ja muiden laitteiden päivityksiin.

Tilausvälitysyhtiöt ilmoittivat alkuviikosta, että palvelun käynnistyksessä on ollut ongelmia Lapin, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Uudenmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Muissa maakunnissa palvelu on lähtenyt hyvin käyntiin, selviää Kelan tiedotteesta.

Kelan kilpailuttamien palveluntuottajien toiminta alkoi 1.7.2018 eli samana päivänä kuin liikennepalvelulaki tuli voimaan.

Uusien liikennepalvelulain mukaisten taksiliikennelupien ja kuljettajien ajolupien myöntäminen alkoi 2.7.2018, joten uusia yrityksiä ja kuljettajia ei ole voinut tulla alalle vielä 1.7.2018, jolloin Kelan kilpailuttamien palveluntuottajien toiminta alkoi. Tästä johtuen palveluntuottajat eivät ole voineet hankkia kuljetuksia myöskään uusilta taksiyrittäjiltä tai itse laajentaa toimintaansa.

Trafi on vastaanottanut jo runsaasti uusia taksi- ja kuljettajalupahakemuksia ja tätä kautta tarjonta on lisääntymässä.

Kuljetuksen peruuntumista suurempi ongelma on ollut tilausvälityskeskusten puhelinpalvelun ruuhkaantuminen, jonka vuoksi taksin tilaaminen ei ole onnistunut paikoitellen lainkaan.

Maakunnallinen Kelan kilpailutuksen voittanut palveluntuottaja vastaa siitä, että alueella on tarvittava määrä autoja sekä siitä, että asiakkaat saavat taksin tilauksensa mukaisesti ja pääsevät terveydenhuollon yksikköön silloin, kun heillä on siellä vastaanottoaika. Myös kotiutuskuljetusten tulee sujua moitteetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taksilaki mullistui sunnuntaina – Trafille tulvi heti satoja lupahakemuksia2.7.2018 17.38
Näin köpelösti käy pikkupaikkakunnilla, kun taksiliikenne vapautuu – "Pitää toimia päiviä etukäteen"14.6.2018 06.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu