Puheenaihe

Hurstin leipäjonon rahat turvattu toistaiseksi – "Metallican ja Hjalliksen lahjoituksilla mennään ainakin tämän vuoden loppuun"

Hurstin Valintaan eli ruoka-avun jakopisteeseen Helsinginkadulla on pitkät jonot kesät ja talvet.

Jussi Vehkasalo

Hurstin taloudellisista syistä vaakalaudalla ollut ruoka-apu saa jatkoa ainakin tämän vuoden loppuun. Näin ennustaa toimintaa pyörittävä avustusjärjestö Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön nokkamies Heikki Hursti.

– Ihmiset ovat heränneet lahjoittamaan. Pystymme Metallican ja Hjalliksen lahjoituksilla menemään ainakin tämän vuoden loppuun.

Heavybändi Metallica lahjoitti Hurstin ruokajakelulle 25 000 euroa keikkaillessa toukokuussa Suomessa. Myös liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimo on luvannut lahjoittaa tv-esiintymisistään kertyneitä palkkioita 30 000 euron edestä. Hurstin mukaan ruoka-apu saa rahat elo- ja syyskuussa.

Kaksi kertaa viikossa vähävaraisille ruokaa jakaneen Hurstin toiminta uhkasi alkuvuodesta kaatua rahan puutteeseen. Samaan aikaan, kun avustettavien määrä on kasvanut, kaupungin antama tuki ei ole kasvanut eikä muidenkaan avustusten määrä. Vielä keväällä Hursti totesi, että silloisilla käytössä olevilla varoilla toimintaa pystyttäisiin pyörittämään kesäkuuhun asti.

Hursti laskeskelee, että ruokajakelulla on kuukausittaisia kiinteitä kuluja noin 30 000 euroa. Kuluja aiheutuu neljän työntekijän palkoista sekä auto- ja vuokramenoista. Yhdistys on hankkinut tavaroiden kuskaamiseen kaksi pakettiautoa sekä kuorma-auton. Vuokrakuluja aiheutuu myös Helsinginkadulla sijaitsevasta jakopisteestä sekä Mellunmäen varastosta.

Ruoka-avun jatko tämän vuoden jälkeen on vielä kysymysmerkki.

Kaupunki on luvannut maksaa avustusta tämän vuoden loppuun. Kaupunki haluaisi poistaa ruoka-avun sekä leipäjonot ehkä jo ensi vuonna ja suunnittelee Vantaan mallin mukaan korvaavansa toiminnan Yhteinen pöytä -mallilla.

Hursti kuitenkin toivoo, että hankkeet eivät olisi toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan täydentäviä.

– Olisihan se kaupungillekin kasvojenmenetys, jos eivät lähtisi auttamaan. Näen, että tämän ei pitäisi olla vastakkainasettelu. Jos kaupunki haluaa laittaa yhteisen pöydän, niin laittakoon. Ihmiset haluavat kuitenkin tätäkin, Hursti sanoo tarkoittaen ruoanjakoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu