Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Kysely: Työtoveriin luotetaan esimiestä enemmän – lähes kolmannes tekisi töitä mielellään robotin kanssa

Kuvituskuva.

Juha Perämäki

Valtaosa suomalaisista tuntee yleisesti luottamusta työpaikkaansa ja sen ihmisiä kohtaan, selviää työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hankkeen teettämästä suomalaisen työelämän Luottamuskyselystä, jonka toteutti TNS Kantar keväällä 2018.

– Tulokset kertovat, että meillä on Suomessa vahva luottamuspääoma työelämässä. Se on kilpailutekijä meille kansainvälisesti, sillä ne työyhteisöt, jotka siihen panostavat, menestyvät ja niihin halutaan töihin, sanoo Työelämä 2020 -hankejohtaja Margita Klemetti.

Työtovereihin luotetaan kyselyn perusteella enemmän kuin omaan esimieheen.

Kaikkein eniten luottamusta tuntevat kuitenkin esimiehet alaisiaan kohtaan.

Neljä viidestä suomalaisesta tuntee luottamusta työpaikkaansa ja työtovereitaan kohtaan. Esimiehet luottavat laajasti alaisiinsa ja työntekijät toisiinsa, mutta yli kolmannes kokee esimiehen pimittävän heiltä tietoa, kyselystä selviää.

Työpaikkojen viestinnän avoimuus jakaa suomalaisia. Enemmistö katsoo, että oma työnantaja viestii asioista avoimesti, mutta yli kolmannes kokee esimiehensä pimittävän heiltä tietoa. Joka viides vastaajista kokee, että häntä ei kuunnella työpaikalla.

Kyselyn mukaan, tärkein seikka luottamuksen syntymiselle työpaikalla on, että tehdyistä sopimuksista pidetään kiinni. Lähes kaikki vastaajat pitivät tätä tärkeänä työpaikan luottamuksen kannalta.

– Tasapuolisuus ja se, että samat säännöt koskevat kaikkia, vaikuttaa olevan hyvin tärkeää suomalaisilla työpaikoilla. Myös oma ja esimiesten esimerkki koetaan tärkeäksi: työpaikalla pitää toimia luottamuksen arvoisesti, sanoo Klemetti.

Suhtautuminen robotiikkaan ja tekoälyyn työpaikoilla myös jakoi mielipiteitä.

Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista suhtautuu luottavaisesti siihen, että omalla alalla riittää töitä myös jatkossa, huolimatta automatisaatioon ja robotisaatioon liittyvistä tulevaisuuden näkymistä.

Yli kolmasosa suomalaisista pitäisi hyvänä asiana, että tekoäly hoitaisi osan heidän työtehtävistään ja lähes kolmasosa tekisi mielellään yhteistyötä robotin kanssa.

Alle 30-vuotiaat työssäkäyvät ovat selvästi vanhempia epävarmempia työllistymisestä tulevaisuudessa. Miltei kolmannes ei usko, että heillä riittää töitä tulevaisuudessa nykyisellä alalla.

Kyselytutkimuksen toteutti TNS Kantar toukokuussa 2018 ja siihen vastasi 1024 työikäistä henkilöä. Kyselyn tavoitteena oli selvittää työelämän luottamusta ja sen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä suomalaisilla työpaikoilla. Kyselyn toimeksiantajana olivat Työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hanke, Suomalaisen Työn Liitto, Työterveyslaitos, ja Business Finland.

Lisää aiheesta

Hoas pisti robotin tarkistamaan asunnonhakijoiden luottotiedot – näin siinä sitten kävi6.11.2017 10.51

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu