Puheenaihe

Aluehallintovirastolta pyyhkeitä Helsingin kaupungille – asiakkaiden turvallisuus kotihoidossa pitää varmistaa

Kotihoito on monelle vanhukselle ainut apu ja tuki.

Arkisto

Aluehallintovirasto (avi) kehottaa Helsinkiä 5. heinäkuuta antamassaan, vuotta 2017 koskevassa valvontapäätöksessä kiinnittämään huomiota asiakasturvallisuuden varmistamiseen kotihoidossa. Tämä tulee tehdä riittävällä henkilöstömäärällä ja oman toiminnan valvonnalla.

Kotihoidon puutteet ovat nousseet puheenaiheeksi usein. Joulukuussa Helsingin kaupunki vastasi avin selvityspyyntöön kotihoidon kuormituksesta monisivuisella kirjeellä.

Tämän vuoden huhtikuussa paljastui kuitenkin jälleen laiminlyönti, kun vanhus oli maannut kotonaan menehtyneenä viikkoja. Huhtikuun lopussa puolestaan kotihoidossa olevan vanhuksen tytär kertoi Helsingin Uutisille kuvien kera, että hänen huonokuntoinen äitinsä, 87, pelkää joutumista sairaalasta kotiin kaupungin kotihoidon varaan.

Nyt Helsinki kertoo, että kotihoitoon on jo palkattu lisää työntekijöitä. Yhteensä tänä vuonna palkataan lisää 40 hoitajaa, 8 fysioterapeuttia, yksi toiminta- ja ravitsemusterapeutti. Kotihoidon määrärahoja on lisätty tälle vuodelle neljä miljoonaa euroa.

Kotihoidon henkilöstörakennetta on monipuolistettu.

Sairaanhoitajia ja kuntoutuksen ammattilaisia on lisätty kotihoitoon. Helsingissä työskentelee myös 34 kotihoidon lääkäriä.

Tämän vuoden alussa ikääntyneiden neuvonta, ohjaus ja palvelutarpeen arviointi keskitettiin yhteen Seniori-infon numeroon.

Kotihoidon palveluja on myös monipuolistettu. Etähoidon ja -kuntoutuksen palveluja käyttää jo lähes 800 asiakasta. Lisäksi asiakkaiden on ollut mahdollista keväästä lähtien hankkia halutessaan tarvitsemansa kotihoito palvelusetelillä järjestöiltä tai yksityisiltä toimijoilta.

– Jatkamme pitkäjänteistä kotihoidon kehittämistyötä. Haluamme, että kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä voivat luottaa siihen, että he saavat meiltä apua silloin, kun he tarvitsevat, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi sanoo.

Juttua päivitetty kello 14.19: Lisätty avin antamaan huomautukseen liittyviä tietoja erilliseen laatikkoon Etelä-Suomen aluehallintovirastolta tuleen tiedotteen pohjalta.

 

Huomautus Helsingin kotihoidolle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on viimeisen vuoden aikana valvonut Helsingin, Espoon ja Vantaan kotihoitoa. Valvonta-asiat ovat tulleet vireille joko epäkohtailmoituksella tai avin oma-aloitteisena valvontana. Valvonnan seurauksena Helsingin kotihoidolle annettiin huomautus.

Kaikkiin kolmeen kuntaan on tehty ohjaus- ja arviointikäynti, jonka tavoitteena on palvelujen järjestäjän tai palvelujen tuottajan ja aluehallintoviraston yhteistyönä edesauttaa asiakkaan oikeusturvan ja kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutumista.

Helsingin kotihoitoa koskevassa valvonta-asiassa käsiteltiin useita ilmoituksia koskien kotihoidon toiminnan järjestämisessä olevia epäkohtia. Valvonta on tullut vireille alkukesästä 2017 ja ohjaus- ja arviointikäynti Helsinkiin toteutettiin elokuussa 2017. Ohjaus- ja arviointikäynnillä sekä kirjallisessa valvonta-asiassa käsiteltiin kotihoidon henkilöstön riittävyyttä, tiedonkulkua ja kirjaamista, hallintomenettelyä, palvelujen laatua ja saatavuutta, kunnan järjestämis- ja valvontavastuuta sekä toiminnan johtamisen ja omavalvonnan asianmukaisuutta.

Aluehallintoviraston valvontapäätöksessä annettiin hallinnollista ohjausta. Hallinnollista ohjausta annettiin muun muassa omavalvonnan asianmukaiseen toteuttamiseen, kotihoidon resurssien riittävyyteen, sosiaalipalvelujen saatavuuteen ja saavutettavuuteen sekä ateriapalveluja saavien asiakkaiden ravitsemuksesta huolehtimiseen liittyen. Kotihoidon johdolle annettiin huomautus vastaisen varalle koskien laiminlyöntejä toiminnan riittävässä resursoinnissa ja toiminnan valvonnassa asiakasturvallisuuden varmistamiseksi.

Aluehallintovirasto ohjasi Helsingin kaupunkia kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että heikommassa asemassa olevat ja toimintakyvyltäkyvyltään heikentyneet kuntalaiset saavat tietoa palveluista ja erilaisista palveluvaihtoehdoista lain ja säädösten edellyttämällä tavalla. Kunnan tulee myös huolehtia alueellaan sijaitsevien yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta siten, että myös ilman kotihoidon asiakkuutta tukipalveluja saavien asiakkaiden palvelun laatu ja turvallisuus varmistetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pissalakanat ja kuollut vanhus ovat jäävuoren huippu: Työntekijät valittavat kotihoidosta valvojille – näin lukijat kommentoivat26.4.2018 06.02
Järkyttävät kuvat Helsingin kotihoidosta: 87-vuotias nainen makasi jopa kuukausia sängyssä eritteiden keskellä23.4.2018 06.40
"Asiakas saattaa painaa punaista, koska pitää väristä" – kotihoidon tyytyväisyyttä mittaava hymynaamakysely ei mennyt aivan nappiin16.4.2018 06.45
Kotiin kuollut nainen järkyttää Helsingin päättäjiä – 2 149 e/kk-palkan työhön ollut vaikea löytää tekijöitä18.4.2018 13.07
Nainen makasi kotona kuolleena viikkoja Helsingissä – kotihoidon laiminlyöntiepäilyä selvitetään17.4.2018 17.07
Helsinki palkkaa kertarysäyksellä 30 uutta työntekijää kotihoitoon – tämän verran hoitaja tienaa15.1.2018 15.56
Naapuri: "Hänellä ei ollut mitään, ei edes mehua" – helsinkiläisvanhus jäi ilman ruokaa kotihoidon unohduksen takia31.12.2017 09.35
Reportaasi: Kotihoidon asiakkaat ovat yhä huonokuntoisempia, mutta kokeneen hoitajan työtä ei kiire leimaa – toimittaja seurasi arkea työvuoron ajan24.4.2018 06.45
Perussuomalaisten mitta täyttyi: Helsingin kotihoidon ongelmista halutaan ulkopuolinen selvitys25.4.2018 20.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu